Studenti medicinske škole ne treba da brinu

Na UCG smatraju da je i to “što Vlada nije razmatrala njihove argumente stav”, i ističu da će se shodno tome i upravljati
93 pregleda 5 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Vlada Crne Gore
Radmila Vojvodić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.06.2017. 18:38h

Vlada u četvrtak nije razmatrala ponovljeni zahtjev Senata Univerziteta Crne Gore da se sjedište Visoke medicinske škole iz Berana ipak preseli u Podgoricu.

“Vijestima” je rečeno da je to za njih završena priča, kao i da to neće bitnije uticati na akreditaciju studentskog programa, te da oni ne treba da brinu da će pohađati neakreditovan studijski program.

Na UCG smatraju da je i to “što Vlada nije razmatrala njihove argumente stav”, i ističu da će se shodno tome i upravljati.

Studenti VMŠ su se početkom mjeseca pobunili zbog najave Rektorata UCG da će ustanova biti izmještena u Podgoricu, a Vlada je prošle sedmice uvažila njihove argumente i procijenila da VMŠ nastavi sa radom u Beranama.

Sa UCG su tada upozorili Vladu da je škola sredinom maja dobila međunarodnu akreditaciju, ali kao studijski program Medicinskog fakulteta, a sa nastavnom bazom u Kliničkom centru Crne Gore.

“Time se otvara prostor da u septembru imamo neakreditovan studijski program, jer proces nove akreditacije traje dugo i nije jednostavan. Elaborat na osnovu koga je dobijena aktuelna međunarodna akreditacija je predat prošle jeseni. Sad sve to treba ponoviti”, kaže izvor “Vijesti” sa UCG.

Zahtjev za novu akreditaciju treba da preda rektorka Radmila Vojvodić, koja će, kako je rečeno “Vijestima”, insistirati na “poštovanju zakona, jer oni ne dozvoljavaju izvođenje neakreditovanog studijskog programa”.

Postoji mogućnost i da Vojvodić odbije da pošalje Savjetu za visoko obrazovanje zahtjev za novu akreditaciju “iako se zaista trudi da nađe zajednički jezik sa Vladom i na pravi način im predstavi veliki broj opravdanih argumenata UCG”. U svemu, kaže sagovornik, najviše gube studenti, koji bi bez međunarodne akreditacije, mogli po završetku studija samoda rade Crnoj Gori.

Bonus video: