Ništa od novog kredita za Pljevlja: Ne može još 600.000 eura, prezaduženi ste

Gradonačelnik Mirko Đačić krajem aprila kazao da ukupan dug iznosi više od 17,12 miliona eura, ne računajući dva miliona eura za vatrogasna vozila...
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.06.2017. 19:28h

Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost da se Opština Pljevlja zaduži još 600.000 eura zbog prezaduženosti.

Lokalna uprava namjeravala je da plati dio kapitalnih projekata tim novcem.

“Upoređivanjem tekućih prihoda budžeta Opštine Pljevlja u 2016. godini i ukupnih godišnjih troškova po osnovu otplate kredita, uključujući i novo kreditno zaduženje, utvrđeno je da bi otplata obaveza Opštine Pljevlja bila preko 10 odsto tekućih prihoda, te u skladu s tim ne ispunjava uslove za kreditno zaduženje definisane... Zakonom o finansiranju lokalne samouprave“, odgovoreno je “Vijestima”.

Iz Ministrstva na čijem čelu je Darko Radunović naveli su da će, “uvažavajući potrebe opštine da pokreće kapitalne investicije u funkciji rasta i razvoja, u daljim razgovorima... razmotriti na koji način je moguće realizovati pomenuti projekat“.

“Vijesti” juče u lokalnoj upravi nijesu uspjele da saznaju za šta bi novac bio namijenjen. Navodno, riječ je o projektima od vitalnog značaja za Opštinu, za koje nema dovoljno sredstava u budžetu.

Odluku o kreditnom zaduženju donijela je skupštinska većina 24. aprila. Opština se bila dogovorila o krediu sa “Atlas mont bankom”, sa kamatom od pet odsto, rokom otplate od pet godina i grejs periodom od godinu.

Od dolaska na čelo Opštine prije više od dvije i po godine, gradonačelnik Mirko Đačić odbijao je dodatna kreditna zaduženja zbog višemilionskih dugovanja po raznim osnovama. Đačić je krajem aprila kazao da ukupan dug Opštine iznosi više od 17,12 miliona eura, ne računajući dva miliona eura za vatrogasna vozila. On je rekao da su dospjele obaveze 5,5 miliona eura, od čega se 1,4 miliona eura duguje državi, za poreze i doprinose, a ostatak dobavljačima i preduzećima čiji je Opština osnivač.

U budžet Opštine u prva tri mjesec slilo se 2.265.000 eura, što je svega 11 odsto od planiranog za ovu godinu.

Prema zvaničnim podacima, Opština po osnovu poreza na nepokretnosti potražuje 5,5 miliona eura, od čega 3,47 miliona duguju građani. Kompanija “Vektra Jakić” za porez duguje 1,2 miliona eura, a 2,8 miliona po osnovu koncesija.

Đačić je kazao i da su finansije Opštine Pljevlja u zoni stabilnosti uprkos velikim dugovanjima. On je rekao da je aktuelna gradska vlast bankama vratila više od 4,5 miliona eura kredita, a da je ostalo da se vrati još 2,72 miliona.

Bonus video: