Janović: Riješite to sami sa sobom

Janović je poručio Vukoviću da ovo pitanje „vi u opštini treba da riješite između sebe, a onda da se uputite prema ministarstvima“. On je kazao da će novi zakon o sportu riješiti vlaničke probleme
73 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.06.2017. 18:19h

Poslanik DPS-a Filip Vuković pozvao je minstra sporta Mladena Janovića da učini sve kako Sportski centar Ada u Pljevljima ne bi ušao u treći mjesec bez električne struje.

Elektroprivreda Crne Gore isključila je Sportskoj dvorani u Pljelvjima 10. aprila struju zbog duga od 32.000 eura.

U poslaničkom pitanju Janoviću Vuković je podsjetio da je dvorani od osnivanja 2004. četvrti put isključuje struja zbog neizmirenih računa i pozvao Vladu da zajedno sa Opštinom pronađe održiv model finansiranja ovog sportskog objekta.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić dan nakon što je isključena struja dvorani rekao je da će taj problem brzo riješiti, ali uprkos najavama skoro dva mjeseca kasnije pljevaljski sportisti i dalje nemaju adekvatne uslove za rad.

Većinski vlasnik dvorane za skoro 84 odsto je Vlada Crne Gore, a nešto više od deset odsto vlaništva pripada Opštini Pjevlja.

Vuković, je kazao da godišnje za troškove funkcionisanje dvorane, potrebno obezbijediti oko 200.000 eura.

Odgovarajući Vukoviću, Janović je kazao da ni menadžment nije na pravi način vodio računa „čim je stvoren ovoliki dug za struju“.

Menadžment Ade sa svega osam radnika održava ovaj sportski objekat u odličnom stanju. Ne radi se o lošem vođenju objekta već o neriješenim vlasničkim odnosima, odnosno o potuponom zapostavljanju brige o sportovima, koji gravitiraju po prirodi sporta u zatvorenim objektima. Ja očekujem od vas da kao ministar sporta učini da sportska dvorana ne dočeka i treći mjesec bez električne energije“.

Janović je poručio Vukoviću da ovo pitanje „vi u opštini treba da riješite između sebe, a onda da se uputite prema ministarstvima“. On je kazao da će novi zakon o sportu riješiti vlaničke probleme.

„U konkretnom slučaju ovo je obaveza menadžmenta sportskog centra a onda institucija koje gazduju Adom, pa iznenađuje činjenica da je Ministarstvu sporta upućeno pitanje. Ovaj problem smatram mogao je nastati samo iz dva razloga, ili da su u pitanju neodrživi izvori tekućeg poslovanja ili lošeg poslovanja menadžmenta u predhodnom periodu koji je doveo do ovakvog stanja. U svakom slučaju potrebno je napraviti analizu i utvrditi u čemu je problem kako se stvari ne bi rješavale kratkotrajno, već kako bi se pronašlo održivo stanje“, rekao je Janović .

Direktor Sportske dvorane Ada Stipe Vukićević očekuje da će u narednih nekoliko dana dvorana dobiti struju.

Prema njegovim riječima obezbijeđeno je oko 12 hiljada eura koji će biti uplaćeno EPCG od čega im je Rudnik donirao pet hiljada eura. Dio novca obezbijeđen je tako što je Opština uplatila dio duga po osnovu cesije sa sportskim klubovima.

Vukićević je odbacio optužbe Janovića da je menadžment odgovoran za ovakvo stanje, istakavši da rukovodstvo radi sve kako bi dvorana pružila adekvatne uslove za rad sportista.

“Vrlo nekorektna izjava ministra, jer nije upoznat sa usovima u kojima radi Sportski centar Ada”, rekao je Vukićević.

Bonus video: