Šiljak i Bajić krčme imovinu zadruge

U krivičnoj prijavi koju je, prema saznanjima radnika tužilaštvo u Pljevljima proslijedilo specijalnom tužiocu navodi se da postoji sumnja da njih dvojica imovinu i osnovna sredstva firme koriste za svoje lične interese
463 pregleda 0 komentar(a)
radnici Doganja, Foto: Goran Malidžan
radnici Doganja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.06.2017. 18:04h

Dio zaposlenih i zadrugara u nekadašnjoj Zemljoradničkoj zadruzi, a sada Agro-koperativi „Doganje“, podnijeli su krivičnu prijavu, protiv direktora i predsjednika Upravnog odbora Koperative Zorana Šiljka i Nikole Bajića zbog navodnih zloupotreba službenog položaja.

U krivičnoj prijavi koju je, prema saznanjima radnika tužilaštvo u Pljevljima proslijedilo specijalnom tužiocu navodi se da postoji sumnja da njih dvojica imovinu i osnovna sredstva firme koriste za svoje lične interese.

Tvrde i da su njih dvojica na skupštini ZZ Doganje održanoj 18. januara prošle godine nezakonito izabrana na te funkcije.

“U trenutku izbora ova dva lica nisu bila upisana u Centralni registar privrednih subjekata kao zadrugari pa samim tim nisu imali pravo glasa niti prisustva Skupštini, na kojoj je suprotno Zakonu o koperativama ZZ Doganje preregistrovana u Agro-koperativu “Doganje”. U trenutku izbora obojica su bili zaposleni u drugim privrednim društvima, Šiljak u Medikal centru u Podgorici a Bajić u Čistoći u Pljevljima. Zakon o kooperativama je isključivao, odnosno ograničavao, izbor u ovakvim slučajevima“, navode zaposleni u prijavu.

Njihove tvrdnje o nezakonitom izboru Šiljka na mjesto direktora potvrdio je i inspektor rada u Pljevljima Aleksandar Čolović koji je u svom izvještaju krajem septembra prošle godine konstatovao da je to urađeno suprotno zakonskim propisima, naloživši odgovornim da otklone nepravilnosti.

Podnosioci prijave tvrde da je Šiljak izdao pod zakup magacin namijenjen za smještaj krompira na Servanovcu, čovjeku koji je u njega smjestio ovce uprkos činjenici da je on pisan kao imovina Atlas banke po osnovu fiducije.

Zadrugari optužuju Šiljka da je otpisao četvoro njihovih vozila, a potom i prodao, a da je odluku o tome donio naknadno. Sumnjaju i da novac nije uplatio na žiro- račun firme.

Tvde i da je prodao bez javnog oglašavanja mlin za žito i mješaonu za stočnu hranu kao i robu iz poljoprivredne apoteke, s obrazloženjem da se od novca plate troškovi advokata, sudske takse, vještake, stavljajući pojedine povjerioce u povoljniji položaj suprotno zakonu.

Šiljak je, tvrde radnici, zloupotrijebio službeni položaj kada je radnici u poljoprivrednoj apoteci Vesni Vojinović zabranio predaju dnevnih pazara, a 10. februara, dok još nije bio direktor, pribavio za sebe Aneks ugovora o radu sa neto platom od 1.115 eura, i da neće ostvarivati pravo na službena putovanja.

I pored te činjenice, za službena putovanja na kraju 2016. Šiljku je obračunato 3.739 eura.

Tokom 2016. Šiljak stalno zaposlenim radnicima, tvrde oni, nije dostavljao niti je obračunavao zarade, poreze i doprinose, nije obvio redovne godišnje popise osnovnih sredstava i zalihe robe.

Zadrugari tvrde da je Bajić, koji je prema njihovim saznanjima brat od ujaka Šiljku, na „nelegitimnoj Skupštini izaban za predsjenika Upravnog odbora jer tada nije bio član Zadruge.

“Po izboru za predsjednika UO Bajić za direktora predlaže svog brata od ujaka Šiljka za kojeg imamo podatke da je ranije pravosnažno osuđivan za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Bajić je i potpisao više nezakonitih odluka o prodaji imovine zadruge kao i aneks ugovora sa Šiljkom iako tada nisu bile izvršene promjene u Centralnom registru. U aneksu je istaknuta neto zarada Šiljku od 1.115 eura a mi zaposleni već dvije godine ne primamo lične dohotke“, navodi se u prijavi koju su potpisali Milosav Laketić, Vesna Vojinović, Radoje Knežević, Jovan Grbović, Miladin Vraneš, Dragan Lončar, Milovan Mišović i Ljubisav Pavlović.

Šiljak nije odgovarao na telefonske pozive Vijesti i SMS poruke. Na naknadno poslata konkretna pitanja, on nije poslao odgovore, već je uputio novinara na nadležne institucije i dokumenta, iz kojih se ne mogu izvesti odgovori na pitanja i optužbe radnika.

Bajić je kazao da tvrdnje zadrugara nisu tačne. On je potvrdio da je specijalno tužilaštvo provjerava poslovanje zadruge nakon kojeg će se znati gdje je potrošeno milion eura, koje je naplatilo od Rudnika uglja ranije rukovodstvo po osnovu eksproprijacije zemljišta.

Bonus video: