Zenka: Diskriminaciju svesti na najmanji nivo

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Mariz Davije, rekla je da diskriminacija ostaje prijetnja mirnom suživotu i koheziji širom OEBS-ovog regiona
82 pregleda 0 komentar(a)
Mehmet Zenka, Foto: Savo Prelević
Mehmet Zenka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2017. 11:29h

Negativni fenomen diskriminacije, koji ugrožava ljudsko dostojanstvo, potrebno je svesti na najmanji procenat, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

On je u obraćanju ovogodišnjim polaznicima obuke iz oblasti antidiskriminatornog ponašanja i prakse koja je danas započela u Pržnu naglasio da ljudska prava nijesu nešto što se daje, već ona svima po prirodi pripadaju.

Zenka je istakao da je u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, sve veća pažnja usmjerena uvažavanju osnovnih ljudskih prava i sloboda svih naših građana pod jednakim uslovima.

“S tim u vezi, izrazito negativni fenomen diskriminacije, koji direktno ugrožava ljudsko dostojanstvo, od izuzetnog je značaja svesti na najmanji mogući procenat”, naglasio je Zenka.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, rekao da je iz prepoznatih razloga, edukativni ciklus iz oblasti antidiskriminatornog ponašanja i prakse neophodan u svakodnevnom radu i stručnih lica, ali i opšte javnosti, jer ljudi najčešće ne prepoznaju sebe kao počinioce diskriminatornog čina.

“Samim tim, postoje oblici diskriminacije koji ostaju previđeni, neprepoznati, izgubljeni, ali nažalost postojani”, rekao je Zenka.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Mariz Davije, rekla je da diskriminacija ostaje prijetnja mirnom suživotu i koheziji širom OEBS-ovog regiona.

“Davije izrazila je uvjerenje da će ova radionica daljim jačanjem kapaciteta neophodnih za adekvatnu primjenu zakonodavstva o zabrani diskriminacije odgovoriti na ovu negativnu društvenu pojavu u raznim oblastima”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministartsva su rekli da se prvi seminar/radionica održava na temu mehanizama pravne zaštite od diskriminacije i postavlja fokus na evropski odnosno crnogorski pravni mehanizam.

"Budući da diskriminacija umanjuje pojam demokratije u značajnoj mjeri, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori sedmu godinu za redom organizuje cikluse seminara i radionica za sve one koji su dužni da prepoznaju diskriminaciju i pružaju zaštitu od iste po bilo kom osnovu", navode iz tog Vladinog resora.

Predavači su, kako je saopšteno, domaći i međunarodni eksperti iz oblasti ljudskih prava i predstavnicie referentnih nevladinih organizacija, čiji je rad prepoznat u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda ranjivih grupa.

Iz Ministarstva su rekli da će ove godine programski direktor Civil Rights Defenders-a za Evropu, Goran Miletić raditi sa polaznicima prvog dana, dok će sjutrašnju radionicu držati Ilija Vukčević iz Instituta za pravne studije u Podgorici.

"Ovogodišnjim ciklusom edukacije obuhvaćeni su predstavnici državnih organa institucija, odnosno kontakt osobe u čijoj je nadležnosti zaštita prava ranjivih društvenih grupa u crnogorskom društvu", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Bonus video: