Šta je ostalo od visokog obrazovanja u Beranama: Fakultete ugasili, zgrada zjapi prazna

U Beranama je u jednom trenutku bilo i oko hiljadu studenta na pet fakultetskih jedinica
820 pregleda 3 komentar(a)
rekonstrukcija Studentski dom Berane, Foto: Tufik Softić
rekonstrukcija Studentski dom Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 04.06.2017. 19:52h

Opstanak Visoke medicinske škole u Beranama i odluka Vlade da ne podrži inicijativu državnog univerziteta i Medicinskog fakulteta za njeno izmještanje u Podgoricu, naišla je na opšte odobravanje u Beranama, ali i nametnula pitanje zašto je došlo do gašenja ostalih fakulteta i Univerzitetskog centra za koji je čak bila obezbijeđena i zgrada koja sada zjapi prazna.

U Beranama je u jednom trenutku bilo oko 1.000 studenta na pet fakultetskih jedinica.

Sekretarka Visoke medicinske škole Lidija Šekularac smatra da se radilo o svojevrsnoj zakulisnoj igri, „jer nikada niko u Beranama o inicijativi za izmještanje nije bio zvanično obaviješten“.

"Mi smo samo preko nekih profesora koji dolaze iz Podgorice načuli da postoji takva ideja i da je navodno Vijeće Medicinskog fakulteta, kao naše matične ustanove, podržalo, ali su nam govorili da niko do njih nije učestvovao u radu Vijeća“, kazala je "Vijestima" Šekularac.

Ona je opravdanje ili razloge za izmještanje koje je iznijela rektorka Radmila Vojvodić nazvala smiješnim, s obzirom na činjenicu da neki jaki univerzitetski centri u regionu, kao što su Kosovska Mitrovica, Foča i drugi, nemaju kliničke centre u svojim gradovima, a imaju čak i Medicinske fakultete.

"Možda rektorka Vojvodić ne poznaje Berane i ne zna medicinske kapacitete ovog grada. Ovdje imamo sve veoma dobro organizovano, u jednom krugu. Naše visoke medicinske sestre mogu rame uz rame da rade sa sličnim strukama u svijetu. Studente sa prosjekom preko devet angažujemo u nastavnom procesu“, priča sekretarka škole.

Visoka medicinska škole u Beranama je otvorena 2005, i tada je bila prvi studijski program na sjeveru Crne Gore.

Otvorena je kao studijski program Medicinskog fakulteta iz Podgorice, a prirodno se naslonila na tradicionalno jaku i dobru srednju medicinsku školu u ovom gradu, kao i tradicionalno jak medicinski centar u regionu.

Godinu kasnije Demokratska partija socijalista je osvojila vlast u Beranama i počela sa megalomanskim projektima od kojih mnogi nikada nijesu završeni.

Tada su u Beranama otvorene još tri falultetske jedinice - Učiteljski fakultet, Engleski jezik, Primijenjeni računari, kao i privatni Fakultet za menadžment u saobraćaju i komunikacijama.

U Beranama je bilo čak hiljadu studenata koji su započeli nastavu u ovom gradu. Kroz grad su defilovali ministri prosvjete, ministri nauke, dekani i ugledni univerzitetski profesori. Nizala su se obećanja.

Otvarani su zvanično čak i naučno-istraživački centri. Fakultet za menadžment u saobraćaju i komunikacijama dobio je licenu za tu djelatnost i najavio čak otvaranje postdiplomskih studija.

Berane je trebalo da postane regionalni univerzitetski centar, kao što su Tutin ili Blace.

U naletu takvog elana započeta je i rekonstrukcija, odnosno izgradnja zgrade budućeg univerzitetskog centra, vrijedna četiri i po miliona eura.

Tabla sa natpisom "Rekonstrukcoja dijela Doma zdravlja u Studentski dom Berane“, odavno je pohabana i izblijejela. Postavljena je pred lokalne izbore u Beranama 2010. Na tabli još kao završetak radova stoji rok 2011. godina. Onda su došli parlementarni izbori 2012, i neposredno pred te izbore aktuelizovano je pitanje otvaranja ovog objekta, koji je u međuvremenu promijenio naziv u Univerzitetski centar Berane.

Promijenjen je i plan. Tu je trebalo na jednom mjestu da bude svih pet univerzitetskih jedinica koje su u međuvremenu otvorene u Beranama, a radile podstanarski u drugim gradskim objektima.

Univerzitetski centar je djelovao impozantno sa pet i po hiljada kvadratnih metara unutrašanjeg prostora i prostranim dvorišnim kompleksom.

Tu je trebalo da bude izmještena i Visoka medicinska škola, koja se od otvaranja 2012. nalazi u prostorijama zgrade Crvenog krsta. Onda je došla 2014, kada je DPS izgubio vlast u gradu.

Pod izgovorom da nijesu rentabilni, država je počela da povlači jedan po jedan studijski program iz Berana. I povučeni su i pogašeni svi, osim Visoke medicinske škole. Umjesto zamišljenog univerzitetskog centra, Berane je unazađeno, a pogašene i izmještene su i mnoge druge državne institucije. U susjednom Bijelom Polju, gdje je DPS na vlasti već 25 godina, i dalje postoji pet fakultetskih jedinica.

Šćekić: Vlada donijela pravu odluku

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić izjavio je za “Vijesti” da je odustajanje od izmještanja Visoke medicinske škole iz Berana logičan potez i da je zadovoljan što je Vlada Crne Gore prepoznala značaj opstanka državnih institucija na sjeveru.

"Ideja izmještanja ove škole je bila loša namjera rektorata i rukovodstva Medicinskog fakulteta. Rektorat treba upravo da razmišlja u drugom pravcu, a to je da otvara nove studijske programe u Beranama, a ne da gasi taj jedini. Ovdje imamo sve uslove za to. Izgrađen je višemilionski univerzitetski centar. To sve treba da doprinese i Beranama i čitavom sjeveru da se zaustave negativni migracijski trendovi", rekao je Šćekić.

Bonus video: