Crna Gora dobila četvrti univerzitet

Do sada je postojalo šest fakulteta na primorju koji su sada u sastavu Univerziteta
276 pregleda 4 komentar(a)
Univerzitet Adriatk
Univerzitet Adriatk
Ažurirano: 04.06.2017. 06:41h

Rješenjem Ministarstva Prosvjete UP I broj 060-11/2017 , izdata je licenca za rad Univerziteta „Adriatik“ sa sjedištem u Baru.

Zvanično četvrti crnogorski univerzitet, „Adriatik“ obuhvata primorske visokoškolske institucije od Ulcinja do Herceg-Novog. Nastava na “Adriatiku” biće realizovana na akreditovanim i licenciranim organizacionim jedinicama Pomorski fakultet i Fakultet za poslovnu ekonomiju u Baru, u Budvi je Fakultet za biznis i turizam, u Tivtu Fakultet za mediteranske poslovne studije, Fakultet za mediteranske poslovne studije u Ulcinju sa odjeljenjem u Nikšiću, a Fakultet za menadžment je u Herceg Novom.

“Formiranjem Univerziteta Adriatik objedinjene su samostalne visokoškolske ustanove primorske regije u jednu zajedničku instituciju, čime se doprinosi nacionalnom i evropskom sistemu obezbjeđivanja kvaliteta visokog obrazovanja. Istovremeno, time se postižu svojevrsna usklađivanja zajedničkih normativa, vrijednosti, misija i ciljeva, kao i upravljanje ljudskim resursima navedenih visokoškolskih ustanova koje ulaze u sastav Univerziteta Adriatik”, navodi se u saopštenju koje je potpisao prof. dr Stevo Nikić.

Prema istim navodima, ovim udruživanjem visokoškolskih institucija u Univerzitet, fakultetima koji ulaze u njegov sastav omogućava se pristupanje apliciranju za međunarodne IPA projekte, Erasmus+ programe, Horizont 2020 programe “i uspostavljanje međunarodne saradnje sa drugim srodnim institucijama iz Evrope i svijeta, što sve do sada nije moglo biti realizovano van okvira institucije univerziteta”.

“Ovim se omogućava i organizacija zajedničkih multidisciplinarnih studija iz programskih sadržaja fakultetskih jedinica koje ulaze u sastav Univerziteta, a posebno će biti stavljen akcenat na oblasti nautičkog turizma i njegovih pratećih djelatnosti. Objedinjavanjem samostalnih fakultetskih jedinica u Univerzitet, ispunjena je i osnovna preporuka IEP-EUA međunarodne komisije za institucionalnu-eksternu evaluaciju, koju su ove ustanove prošle prije četiri godine, a kroz koje će ove institucije ponovo proći akademske 2017/18. Svim ovim se ispunjavaju osnovni principi Bolonjske konvencije”, dodaje se u saopštenju.

Sa Univerziteta Adriatik navode da ovo objedinjavanje visokoškolskih ustanova ima veliki značaj za školovanje budućih kadrova koji će svoje zaposlenje naći u pomorskoj privredi - pomorsko - nautičkim djelatnostima i u privrednim djelatnostima na kopnu u uskoj vezi sa međunarodnom pomorskom trgovinom, a Adriatik će veliku pažnju posvećivati obrazovanju pomorskog kadra “i time odbraniti postojanje Crne Gore na evropskoj bijeloj listi priznatih država”.

"Istovremeno, na ovaj način Crna Gora nastavlja ideju participacije u procesu kojim se cijelo jedno područje profiliše u luksuznu nautičko-turističku destinaciju aktivnu tokom cijele godine”, saopštio je Nikić.

Bonus video: