Vlada zaustavila hajdučiju na Tari

Kolašinski i mojkovački ribolovci tvrde da su bageri uklonjeni iz korita, da nijesu primijetili zloupotrebe i da će svaku prijaviti
56 pregleda 0 komentar(a)
Tara, Trebaljevo, Foto: Dragana Šćepanović
Tara, Trebaljevo, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.06.2017. 15:06h

Kolašinski i mojkovački ribolovci tvrde da je zabrana eksploatacije šljunka i pijeska već dala rezultate i da “hajdučije” na Tari više nema.

Tu zabranu su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u aprilu obrazložili “potrebom revitalizacije stanja životne sredine u rječnim koritima, zaštite, očuvanja biodiverziteta, a posebno ribljih staništa, ribljeg fonda i kvaliteta voda”.

Tada je saopšteno i da su svi dosadašnji ugovori o eksploataciji riječnih nanosa na 25 lokacija u koritima rijeka: Morače, Lima, Tare, Ibra, Grnčara i Gračanice, istekli tokom prošle godine.

U kolašinskom Sportsko-ribolovnom društvu (SRD) “Tara i Morača” kažu da su zadovoljni potezom Ministarstva.

“Ne može se osporiti da je stanje sada kudikamo bolje i da su bageri uklonjeni iz korita rijeka. Minulog mjeseca nijesmo primijetili zloupotrebe, a naravno da ćemo svaku prijaviti“, kaže Momir Živković. Njegov kolega iz mojkovačkog SRD “Tara” Dragić Marković ističe da je “stanje ranije bilo alarmantno, ali da je zabrana bar za sada dale razultate”.

Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević kaže da je, na osnovu Vladine uredbe, za kontrolu sprovođenja zabrane eksploatacije rječnog materijala zadužio Komunalnu policiju.

U Tari, tvrdi, nema više mašina.

“Da ima ikavih problema i da se zabrana ne sprovodi, već bi me o tome obavijestili ribolovci koji su i ranijih godina bili ažurni po tom pitanju. Mislim da je zabrana eksploatacije šljunka i pijeska prekinula 'hajdučiju' u rijeci i za sada smo zadovoljni. Nije bilo ni posebnih problema kada je riječ o proširenju ovlaštenje Komunalne policije, koja sada to kontroliše, rekao bih, sasvim dobro”.

Takva ovlaštenja nijesu dobili u kolašinskoj Komunalnoj policiji. Načelnik Zoran Kujović napominje da neće moći postupati po eventualnim prijavama. Prema nezvaničnim informacijama iz lokalne uprave, nijesu se do sada prihvatili te odgovornosti, jer za tu dodatnu nadležnost treba i novca. Navodno, tako su odgovorili i Vladi.

I dalje se "nelegalno zarađuje"

Jedan od bivših koncesionara na rijeci Tari, međutim, tvrdi da je zabrana zaustavila samo mašine onih koji su plaćali koncesije, ali ne i ostalih koji godinama nelagalno zarađuju.

“To je i sada vidljivo, a tek će da se pokaže kad intenzivije na sjeveru počne građevinska sezona. Pored puta u Trebaljevu kod Kolašina je ogromna deponija, svima vidljiva. Mašine nekih sugrađana su još pored rijeke, kao i svih minulih godina i po potrebi ih uvode u korito. Šljunak i pijesak sada iz Tare vade ranom zorom, pa mašine zbog toga nijesu vidljive preko dana i to može zavarati površne posmatrače stanja na rijekama”.

Bonus video: