Krapović: Da smo krenuli da rušimo, sačekao bi nas kordon policije

Dojučerašnja opozicija, danas vlast, oštro kritikovala DPS zbog istog postupka...
66 pregleda 17 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.06.2017. 18:52h

Ni nova budvanska vlast neće rušiti nelegalno izgrađene zgrade na Svetom Stefanu grčkog biznismena Petrosa Statisa.

U koaliciji su odlučili da legalizuju kao privremene objekte kamene zgrade od 2.000 metara kvadratnih, iako su do juče - kao opozicionari, oštro napadali tada vladajući DPS zbog iste odluke.

Gradonačelnik Dragan Krapović kazao je da nemaju “političke moći “da sruše te i neke druge nelegalne objekte i da bi ih “sačekao kordon policije” da su to pokušali da urade, jer “Vlada stoji” iza tih investitora.

Kompanija “Adriatic properties“, zakupac Svetog Stefana, prije sedam i po godina izgradila je kamene zgrade mimo dozvole i naočigled brojnih državnih i lokalnih inspekcija, na zemlji koja je uknjižena na “Budvansku rivijeru”. U zgradama su trenutno smješteni vešeraj i tehničke prostorije namijenje grad hotelu i Vili Miločer.

Sudbinu privremenih objekata imaju još dvije “sporne“ građevine - diskoteka “Top Hill“ i dio „Akva parka“ na brdu Topliš, koje su takođe uvrštene u Plan privremenih lokacija.

“Imali smo sastanak u koaliciji i odlučili da uvažimo realnost. Nije moguće te objekte u ovom momentu izbrisati“, kazao je Krapović.

On tvrdi da su poslali pismo Ministarstvu održivog razvoja i zatražili da se taj resor izjasni o urbanističkom, smislu održivog razvoja i značaja tih objekata za turizam.

“Ministarstvo do sada nije imalo vremena ili smoglo snage da na bilo koji suvisli način odgovori i zauzme neki stav i da nam da kakve-takve smjernice... Razmišljali smo o skidanju tih objekta iz Plana privremenih lokacija... To bi rezultiralo time da mi nemamo ni novca, s obzirom na to da plaćamo izvršnu službu za uklanjanje tih objekta, ni političke moći kao lokalna samouprava da ih uklonimo. Vlada stoji iza tih investitora, to je više nego jasno. Čekao bi nas kordon policije kada bi došli da ih rušimo, bili bi optuženi za potpuno izazivanja haosa, za remećenje sezone... Moje lično mišljenje je da bih volio da nikada nije došlo do realizacije tih objeketa na terenu“.

Krapović je precizirao da je takva odluka donesena za ovu godinu, da je “prava u svakom smislu” i da dokazuje “da po političkim aršinima ne rješavamo stvari”.

“Ova skupštinska većina ne vidi da li je u pitanju Statis ili neko drugi. Vidi hotel, instituciju, ulicu, ono što je javni interes.... Na tom niovu mi podvlačimo crtu i donosimo odluke“.

Svih prethodnih godina opštinske vlasti su kroz Plan privremenih objekata, a na sugetsiju Vlade, legalizovale betonske građevine na Svetom Stefanu. To je predviđeno i Planom koji je prekjuče usvojila vladajuća koalicija (Demokrate, DF, SNP, DEMOS, URA, SDP, LP i nezavisni odbornik).

Vlada želi da divlju gradnju na Svecu pretvori u 12 luksuznih apartmana

Statisove na divlje izgrađene betonske građevine biće pretvorene u 12 luksuznih apartmana, predviđeno je programskim zadatkom koji je Vlada usvojila još sredinom marta 2015. Upravo na osnovu tog programskog zadatka, bio je raspisan javni konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, na kojem su dva predloga - grčkog arhitektonskog biroa i iz Beograda, dobili drugu nagradu.

Programskim zadatakom Vlada je dala zeleno svjetlo da se na 29 lokacija od Pržna do Svetog Stefan izgradi dvaput više od postojećih kapaciteta.

Bonus video: