Udruženje sudija: Crnogorsko sudstvo u nepovoljnom položaju

Predsjednica Udruženja sudija Hasnija Simonović smatra da bi Crna Gora, kao država koja je na vratima evropskih i evroatlantskih integracije to obavezno morala da uzme u obzir, naročito zbog toga što je pozitivnoj ocjeni iz Izvještaja o napretku Crne Gore najviše doprinijelo crnogorsko sudstvo
165 pregleda 2 komentar(a)
presuda CG (Novina)
presuda CG (Novina)
Ažurirano: 01.06.2017. 15:15h

Crnogorsko sudstvo se nalazi u nepovoljnom položaju, koji se ogleda u smanjenju primanja, velikom broju predmeta i lošim prostornim kapacitetima, što negativno utiče na ugled i autoritet sudijskog poziva, ocijenjeno je iz Udruženja sudija Crne Gore.

Udruženje, kako je rekla predsjednica Hasnija Simonović, kao jedina strukovna organizacija u državi i Statutom aktivno legitimisana da promoviše i štiti nezavisnost, ugled i status sudijske profesije, podržava inicijative sudija iz Osnovnog suda u Podgorici i prekršajnih sudova u Crnoj Gori, koji su javno istakli veoma nepovoljan položaj sudija i neadekvatne uslove u kojima vrše svoj poziv.

„Crnogorsko sudstvo se odavno nalazi u nepovoljnom položaju, koji se ogleda u smanjenju sudijskih primanja, velikom broju predmeta, lošim prostornim kapacitetima sudova, neadekvatno riješenom materijalnom statusu i neodgovarajućom penzijskom tretiranju sudija. Sve navedeno značajno negativno utiče na ugled i autoritet sudijskog poziva“, navodi se u saopštenju Simonović.

Ona je istakla da nepovoljan položaj ne pogađa samo sudije iz podgoričkog Osnovnog suda i prekršajnih sudova, već se taj negativni tretman odnosi na sve crnogorske sudije u svim sudovima.

Prema njenim riječima, među sudijama je postalo uobičajeno da radni dan traje mnogo duže od predviđenog, da sudije često ostaju prekovremeno ili svoj posao „odnose kući“ nakon radnog vremena, kako bi stigli da blagovremeno i kvalitetno riješe predmete koji su im dodijeljeni, a čiji broj konstantno raste.

„Umjesto da nagrada za ovoliku požrtvovanost i odgovornost bude adekvatan iznos primanja i materijalna sigurnost, crnogorske sudije zauzvrat dobijaju umanjenje zarada, neadekvatne uslove rada i neodgovarajući odnos od strane druge dvije grane vlasti“, navodi Simonović.

Ona tvrdi da se umanjenje zarada posebno odnosi na izostanak konsultacija sa pravosudnim institucijama prilikom donošenja Zakona kojim se regulišu sudijske zarade, kao i pri izradi Izmjena i dopuna tog zakona, što se u najmanju ruku može smatrati nedopustivim i neprofesionalnim.

Time su, kako dodaje, crnogorske sudje ograničene da utiču na rješavanje pitanja koja su ključna po vršenje njihove funkcije.

„Ovakvim postupanjem se značajno remeti balans i međuzavisnost grana vlasti u našoj zemlji, koje su po Ustavu jednake. Realno stanje nam pokazuje da se sudstvo stavlja u podređen položaj u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast, što nikako ne smije biti praksa jeden moderne evropske države, kakvom imidžu teži naša zemlja“, smatra Simonović.

Sve navedeno, kako naglašava, može urušiti autoritet sudijske profesije, što će za posljedicu imati povećanje nepovjerenja građana u sudove, demotivaciju nosilaca sudijske funkcije i uticati na kvalitet rada.

Simonović je rekla da je ironija u tome da za te negativne efekte nijesu odgovorne sudije, već spoljni faktori koji svojim djelovanjem ugrožavaju integritet, ugled i čast sudijskog zvanja.

„Uzimajući u obzir sve navedeno, potrebno je preduzeti hitne mjere kako bi se spriječilo dalje ugrožavanje materijalnog statusa i autoriteta sudijske profesije. Sudijska zarada mora biti adekvatna količini, odgovornosti i komplikovanosti sudijskog posla, koji ni na jednom nivou nijesu zanemarljvi“, ocijenila je Simović.

Ona je rekla da je međunarodni standard i jedan od instrumenata za borbu protiv korupcije adekvatno određena zarada sudija i materijalno obezbjeđenje.

Simonović smatra da bi Crna Gora, kao država koja je na vratima evropskih i evroatlantskih integracije to obavezno morala da uzme u obzir, naročito zbog toga što je pozitivnoj ocjeni iz Izvještaja o napretku Crne Gore najviše doprinijelo crnogorsko sudstvo.

„Udruženje sudija Crne Gore će nastaviti sa pokretanjem i podržavanjem inicijativa koje se odnose na rejšavanje ovakvih i sličnih spornih pitanja, uz blagovremeno obavještavanje javnosti“, poručila je Simonović.

Bonus video: