Statis bi pare jer ne vidi more iz svojih soba

Kompanija koju je, kupivši “Maestral”, prije godinu i po preuzeo grčki biznismen Petros Statis traži odštetu jer je Opština dozvolila mještaninu Đ. M. da izgradi stambeni objekta ispred hotela, čime je navodno zatvorio pogled ka moru iz desetak soba
105 pregleda 6 komentar(a)
Maestral, Foto: Vuk Lajović
Maestral, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.05.2017. 19:10h

Hotelska kompanija “HIT Montenegro“ koja gazduje elitnim hotelom “Maestral“ u Pržnu, traži da joj Opština Budva isplati 240.000 eura na osnovu naknade štete za izgubljenu dobit.

Kompanija koju je, kupivši “Maestral”, prije godinu i po preuzeo grčki biznismen Petros Statis traži odštetu jer je Opština dozvolila mještaninu Đ. M. da izgradi stambeni objekta ispred hotela, čime je navodno zatvorio pogled ka moru iz desetak soba.

Sudski spor koji su još prije nekoliko godina pokrenuli Slovenci, kada su upravljali HIT-om, nastvaljen je juče u kotorksom Osnovnom sudu.

“Predmet tužbenog zahtjeva je naknada štete po osnovu izgubljene dobiti zbog nepropisno izgrađenog objekta Đ. M. po navodno nezakonitom rješenju Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Opštine Budva iz 2010. godine. Tim rješenjem odobreno je Đ. M. izvođenje radova na izgradnji stambenog objekta“, navodi se u izvještaju Sekretarijata za zaštitu imovine u vezi sa sudskim sporom u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Zavrzlama je nastala kada je 2011. Ministarstvo održivog razvoja i turizma poništilo rješenje Sekretarijata.

Upravo na tom rješenju “HIT Montenegro” je zasnovao tužbu, ali tada je uslijedila serija poništenja rješenja.

U dokumentaciji Sekretarijata za zaštitu imovine navodi se da je upravni sud, nakon žalbe Opštine, poništio rješenje Ministarstva koje 2012. donosi istovjetno rješenje i ponovo poništava građevinsku dozvolu izdatu Đ.M.

Potom i Đ.M. 2013. podnosi tužbu Upravnom sudu, koji poništava novo rješenje Ministarstva i presudom od 5. novembra 2013. konstatuje da Ministarstvo “nije postupilo u skadu sa Zakonom o upravnom sporu”.

“I da je ponovo oglasilo ništavim građevinsku dozvolu, uprkos jasnom stavu suda da neusklađenost dozvole sa planskim dokumentom, nije Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata predviđen kao razlog njene ništavosti“, piše u obimnoj dokumentaciji Sekretarijata.

Sudski vještak Sanja Radović utvrdila je da je gradnjom stambenog objekta tik uz hotel - nanesena šteta kompaniji.

Ona konstatuje da je objekat izgrađen “suprotno smjernicama važeće planske dokumentacije i izdatoj građevinskoj dozvoli”.

Navodi da je došlo do “djelimičnog ili potpunog sprečavanja vidika iz devet smještajnih jedinica” i “umanjenja tržišne vrijednosti” hotela.

“Prihodi objekta tužioca sa uticajem na poslovanje bi iznosili 402.000 eura, a bez uticaja na poslovanje... 682.000 eura“, navodi se u nalazu vještaka.

Opština je prigovorila nalazu.

Bonus video: