Iličković se ogradio od odluke za naknade majkama jer je prepravljena

Iličković: Ograđujem se od postupka suda, što sam i saopštio na sjednici i povlačim glas. Kako nemam drugu mogućnost, odlučio sam da se obratim javnosti
446 pregleda 12 komentar(a)
Miodrag iličković, Foto: Savo Prelević
Miodrag iličković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2017. 06:22h

Sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković ogradio se i izuzeo svoju podršku ranijoj odluci tog suda, kojom su naknade za majke sa troje i više djece ocijenjene neustavne, a Vladi naloženo da donese novi propis.

Sudija se na to odlučio nakon što je Ustavni sud na sjednici prije dva dana ostao pri ranijem stavu, da je odluka o neustavnosti naknada objavljena u “Službenom listu” 20. aprila zakonita, iako su njeni djelovi mijenjani u odnosu na onu koja je donijeta 19. aprila.

To je u pravo nedopustivo i tretira se kao falsifikovanje, na šta je ranije upozorio i član Predsjedništva Demokrata Neven Gošović.

Obrazloženje odluke Ustavnog suda odudara od njene izreke, kojom se izmjene zakona proglašavaju neustavnim, objasnilo je više pravnika “Vijestima”. Jer, u obrazloženju se navodi da je Vlada dužna da “uvaži legitimna očekivanja svih kategorija korisnica prava na naknadu da im jednom priznato pravo na doživotnu naknadu... neće biti ukinuto na način koji bi ih stavio u nepovoljniju pravnu i faktičku situaciju u odnosu na onu kad su prekinule radni odnos, korišćenje prava na penziju ili se odjavile iz evidencije Zavoda za zapošljavanje”.

Time sud obavezuje Vladu, objašnjeno je “Vijestima”, da donese propis za koji su oni unapred utvrdili da je neustavan.

"Ograđujem se od postupka suda, što sam i prekjuče saopštio na sjednici Suda i povlačim glas. Kako nemam drugu mogućnost, odlučio sam da se obratim javnosti o čemu sam obavjestio kolege,” rekao je Iličković “Vijestima”.

On je kazao da je razlog tome “izmijenjena izreka odluke za koju se glasalo na sjednici i zato što dio obrazloženja odudara od izreke presude”.

"Mi smo tada glasali samo za izreku, obrazloženje je trebalo naknadno da se uradi i ono je poslato “Službenom listu”, a da sud nije ponovo odlučivao o tome. Zato obrazloženje odudara od izreke,” dodao je on.

"Vijesti" su ranije objavile da se izreka odluke koja je objavljena odmah nakon sjednice, i ona sjutradan, ne poklapaju jer su dodati pojedini članovi. “Vijestima” je tada u Sudu nezvanično objašnjeno da to nije nezakonito dok se odluka ne objavi u “Službenom listu”.

Ranije je Neven Gošović ocijenio da je "krajnje nedopustivo da Ustavni sud jedne države falsifikuje izreku sopstvene odluke, u istoj pravnoj stvari zauzima različite stavove, i određuje način izvršenja odluke suda na štetu prava korisnica naknade po osnovu rođenja troje ili više djece".

Procedura u Ustavnom sudu je takva da izreku presude piše sudija izvjestilac, da zatim odluku provjerava redakciona komisija na čijem je čelu bivša predsjednica Desanka Lopičić, a zatim je sud verifikuje.

Bonus video: