Nestao jarac sa Subre

"Da li je preživjevši udar strašne studeni jednostavno otišao u neke gostoljubivije krajeve, ili je nedostatak hrane učinio svoje, ili je njegov biološki sat otkucao potonju uru"
423 pregleda 2 komentar(a)
jarac Subra, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
jarac Subra, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Ažurirano: 30.05.2017. 12:48h

Domaći jarac koji se odmetnuo i nastanio u divljinama Orjena, a o kojem su "Vijesti" ranije pisale, nedavno je nestao.

"Teška i gotovo nezapamćena januarska hladnoća nije uspjela da savlada jarca - gospodara Subre. Jasne indicije da se kreće ovim gudurama imali smo još u februaru, ali kasnije više nije viđen. Da li je preživjevši udar strašne studeni jednostavno otišao u neke gostoljubivije krajeve, ili je nedostatak hrane učinio svoje, ili je njegov biološki sat otkucao potonju uru? Njegova vrsta, a podsjetićemo da se radi o pitomom jarcu koji se prije nekih 7 godina dobrovoljno odrekao prednosti pastirovog stada i odlutao u orjenski krš, živi u prosjeku 18 godina", saopštili su iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Cijeneći žilavost ove životinje koja je tolike godine oduševljavala svojom iznenadnom pojavom posjetioce Subre, planinarski klub "Subra" je proteklog vikenda je premijerno podijelio svim učesnicima 18. Orjenskog maratona, umjesto uobičajenih učesničkih diploma, "Sertifikat za zvanje PLANINSKI JARAC", koji je dijeljen za uspješno savladane "orjenske jade".

"Na sertifikatu dominira upravo silueta ovog gospodara subrinih litica i krša, a tako će biti i u narednim izdanjima ove manifestacije", navode iz Agencije.

Bonus video: