Nepristasni vještaci doprinose jačanju pravnog poretka

"I vještaci i sudovi imaju motiv da unaprijed svoj rad upotrebom novi tehnika i teorija jer predmeti u sudu postaja složeniji što vještake obavezuje da se dodatno založe za poboljšanje svojih izvještaja korištenjem novih i boljih metoda”, poručila je Medenica
236 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2017. 20:13h

Konferencija o ulozi i značaju sudskih vještaka nakon usvajanja novog Zakona o sudskim vještacima održana je u hotelu “Hilton”, a o značaju ove profesije da bude nepristrasna, nezavisna i stručna sa savremenim metodama rada prisutnima su se obratili predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i vrhovni državni tužilav Ivica Stanković .

"I vještaci i sudovi imaju motiv da unaprijed svoj rad upotrebom novi tehnika i teorija jer predmeti u sudu postaja složeniji što vještake obavezuje da se dodatno založe za poboljšanje svojih izvještaja korištenjem novih i boljih metoda”, poručila je predsjednica Vrhovnog suda.

Medenica je napomenula da se poslovi koje obavljaju vještaci smatraju poslovima od posebnog značaja za rad pravosudnih organa i od posebnog društvenog interesa.

"Vještak nema prava da se izjašnjava o pravnim pitanjima već o stručnim pitanjima koja su u sferi njegovog znanja. Mišljenje vještaka sud ocjenjuje kao druge dokaze”, napomenula je Medenica i istakla da je "nezavisnost sudskih vještaka osnova pravičnog postupka”, ali da je takođe potrebna i transparentnost sudskog postupka.

Stanković je kazao da u savremenom dobu vještačenja i stručna znanja sve više dobija na značaju, prilikom utvrđivanja ocjene ili razrješenja pravno relevantnih činjenica.

"Vještačenje je važno dokazno sredstvo u postupku.. Predmeti su u današnjem vremenu komplikovaniji zato što se pripadnici kriminalni organizacija služe sofisticiranim metodama prilikom izvršenja krivičnih djela. Ne smijemo da dopustimo da oni budu ispred nas, ispred predstavnika nadležnih institucija”, istakao je Stanković i napomenuo “da u ostvarenju tog cilja značajno mjestozauzimaju sudski vještaci čija pomoć je VDT ne samo neophodna već i dragocjena”.

Vještačenje je značajan problem našeg pravosuđa, napomenuo je Stanković, zbog nedostatka vještaka određenih struka i nedovoljne stručnosti.

"Zato je ovo prilika da se svi zapitamo zbog čega moramo vještačenje da tražimo u regionu ili šire umjesto da ga dobijamo ovdje od naši strunjaka. To je situacija koju moramo zajedno rješavati”, dodao je Stanković.

Novi Zakon o sudskim vještacima na snazi je od 23. avgusta 2016. godine.

Kavarić predsjednik Udruženja

Udruženje sudskih vještaka Crne Gore osnovano je 2000 godine, a ima oko 190 članova. Predsjednik Udruženja je dr Nebojša Kavarić, a članovi Izvršnog odbora Udruženja su mr Dragan Žarković, mr Omer Markišić, Branislav Ćalasan, Novak Sokić, Milenko Čabarkapa, Radmila Stupar Đurišić, Adem Fetić. Luka Janković, dr Refik Zejnilović, Vera Milošević i Sandra Balibašić.

U Nadzornom odboru su mr Sanja Radović (predsjednica), Predrag Rakočević i mr Đorđe Vučeljić. Predsjednik Suda časti ovog Udruženja je Jovan Lopušina, a članovi dr Ranko Popović i mr Svetlana Razić .

Bonus video: