Sudije Osnovnog suda upozoravaju: Bez plata i stanova zaboravite 23. poglavlje

Sudije rade prekovremeno, zarade su im umanjene i ponovo se to planira, nema najave gradnje novih stanova, nemaju saradnike....
266 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Nikola Janović, Rafet Huosivć, Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Nikola Janović, Rafet Huosivć, Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.05.2017. 11:00h

Ukoliko se u što skorijoj budućnosti ne povede računa o povećanju broja sudija, poboljšanju materijalnog položaja i rješavanju stambenog pitanja, preduzećemo mjere u smislu obavljanja zadataka isključivo u toku osmočasovnog radnog vremena - što će rezultirati značajnim porastom nezvršenih predmeta.

To su u pismu, u koje su “Vijesti” imale uvid, najvišim sudskim i državnim zvaničnicima poručile sudije Osnovnog suda u Podgorici.

Ažurnost pravosuđa, jedna je od stavki u ispunjavanju obaveza Crne Gore u pregovaračkom poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava.

Sudije su, kako navode, “revoltirani prvenstveno zbog tretmana i vrednovanja njihovog rada prilikom donošenja Zakona o zaradama u javnom sektoru”.

Za razliku od kolega u višim sudovima i Privrednom sudu čije su plate na osnovu tog propisa porasle, sudije najvećeg Osnovnog suda u državi, ostale su, navode, na začelju. Istovremeno su prenatrpane predmetima, posebno sudije parničnog odjeljenja, pa moraju da rade vanredno kako bi omogućili ažurnost pravosuđa. Za sve to, sudija sa 11 godina staža, navode, zarađuje 1.050 eura.

Sudije su pismo uputile predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, predsjedniku Sudskog savjeta Mladenu Vukčeviću, predsjednici Udruženja sudija Hasniji Simonović, premijeru Dušku Markoviću i ministru pravde Zoranu Pažinu.

Navode da su diskriminisani, posebno u poređenju sa tarifama advokata, notara i izvršitelja koje je Vlada odobrila.

“Neophodno je staviti svim institucijam do znanja da postoji izuzetno nezadovoljstvo sudija”, piše u pismu u kome se statistički navode podaci o velikom porastu broja predmeta. Njih sudije završavaju i u slobodne vrijeme, a ostaje im i veoma malo vremena za pisanje presuda, a za sve to nijesu plaćeni. Pošto je Zakonom o sudovima i Sudskom savjetu predviđeno ocjenjivanje i i na osnovu edukacija, podsjećaju da bi to mogao biti veliki problem za njih, jer nemaju kada da idu na seminare.

Oni zamjeraju Sudskom savjetu što u planu javnih nabavki nema ni pomena o stambenoj izgradnji. Takođe podsjećaju da su im dodaci na zarade i za odvojen život ukinuti Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

Sudije zato nadležnima predlažu konkretna rješenja, poput posebnog sudskog budžeta, što su nedavno tražile i sudije Višeg suda u Podgorici. Oni odbijaju svaku mogućnost smanjenja zarada, a kažu da su obaviješteni da im se sprema novo umanjenje.

Radna grupa koju je formirao Sudski svajet, a koja priprema izmjene Zakona o sudovima i Sudskom savjetu, razmatraće ove predloge, kao i one koje su dobili iz Višeg suda, potvrđeno je “Vijestima”.

Centar za monitoring (CEMI) juče je objavio istraživanje koje pokazuje, kako su saopštili, da u pravosudni sistem vjeruje manje od polovine građana. To je, kako je pojasnio Zlatko Vujović (CEMI), niže uodnosu na rezultate istraživanja iz prošle godine, ali je iznad onog 2013. godine.

On smatra da su politička dešavanja, odnosno podijeljena javnost, kada je riječ o određenim sudskim sporovima, uticala da povjerenje u pravosudni sistem opadne.

Bonus video: