Smokovac-Mateševo: Voda za kuće i kafane

Projektnim zadatkom je predviđeno da se za navedene namjene obezbijedi voda u količini od 70 litara po sekundi, ali da se u kasnijim fazama instalisani kapacitet vodovoda može povećati na 300 litara po sekundi
169 pregleda 0 komentar(a)
Smokovac, Foto: Arhiva Vijesti
Smokovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.05.2017. 19:51h

Vlada je predložila da se za rješavanje problematike vodosnabdijevanja dionice autoputa Smokovac-Mateševo, obradi program sa dinamičkim planom realizacije vodovodnog sistema, za koji će biti angažovana odgovarajuća specijalizovana projektna organizacija.

U Vladinom dokumentu se navodi da je na pomenutoj dionici potrebno obezbijediti vodu za protivpožarnu zaštitu objekata, objekte na „petljama“ autoputa, turističke vidikovce i ugostiteljske objekte duž trase autoputa i za stanovništvo na koridoru autoputa, na lokalitetima koji predstavljaju bezvodna područja.

Projektnim zadatkom je, kako se navodi, predviđeno da se za navedene namjene obezbijedi voda u količini od 70 litara po sekundi, ali da se u kasnijim fazama, instalisani kapacitet vodovoda, u koridoru autoputa, može povećati na 300 litara po sekundi.

Kineska korporacija CRBC, u ulozi izvođača radova je u aprilu 2017. godine, sa građevinskim preduzećem „Čelebić“, sklopila Ugovor za obradu projekta vodovodnog sistema za potrebe „Pogona“ predmetne dionice auto puta.

Preduzeće „Čelebić“ je, kako se navodi, istovremeno zaključilo ugovor sa specijalizovanom institucijom iz Podgorice za izvođenje hidrogeoloških istražnih radova na priobalnim prostorima rijeke Tare nizvodno od Mateševa.

U Vladinom predlogu mjera navodi se da Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, treba da imenuje stručni tim, koji će ocijeniti (revidovati) program sa dinamičkim planom realizacije vodovoda za potrebe autoputa.

Za stručni tim predloženi su direktor Uprave za vode Damir Gutić, u ulozi koordinatora rada stručnog tima, inženjer hidrograđevine, profesor hidrotehnike na Građevinskom fakultetu u Podgorici Goran Sekulić, inženjer geologije Mihailo Burić, koji je angažovan kod kineske korporacije CRBC, kao ekspert za životnu sredinu, vode, geologiju i prostorno planiranje.

Za članstvo u timu je predložen i inženjer geologije Slavko Hrvavčević, koji je završio i postdiplomske studije iz oblasti hidrologije i inženjer hidrograđevine Radovan Maretić.

Bonus video: