Popović: ŽPCG će svanuti sa manje radnika

ŽPCG ima ukupno 391 zaposlenog, što je previše za postojeći obim usluga... optimalan broj zaposlenih je 250 do 260
240 pregleda 5 komentar(a)
Voz, željeznica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Voz, željeznica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.05.2017. 19:44h

Finansijska situacija u Željezničkom prevozu Crne Gore ( ŽPCG ) biće bolja do kraja 2017, ukoliko Vlada pomogne da se radnicima isplate otpremnine koji bi sporazumno mogli ići u penziju, kazao je “Vijestima” novi izvršni direktor Predrag Popović, govoreći o problemima preduzeća koje je zatekao kada je stupio na funkciju.

"Ukoliko dobijemo pomoć države za isplatu otpremnina za sporazumni prestanak radnog odnosa za dio zaposlenih koji imaju uslov za penziju, već krajem 2017. finansijska situacija će biti bolja. Rješenje problema tehnološkog viška se može očekivati krajem prvog kvartala 2018, i na taj način bi uz sprovođenje mjera štednje i racionalizacije po svim linijama unutar firme bile iscrpljene 'unutrašnje rezerve' u cilju poboljšanja stanja u ŽPCG ”, kazao je on.

Popović tvrdi da je trenutno najveći problem u tom preduzeću visoka zaduženost od 9,8 miliona eura i visoke dospjele neizmirene obaveze od 6,17 miliona eura. Visoka zaduženost se odnosi na dugoročni kredit EBRD-a koji je upotrijebljen za nabavku tri voza iz Španije i isplatu otpremnina za 29 radnika, koji se uredno vraća, dok se neizmirene obaveze najvećim dijelom odnose na neplaćene poreze i doprinose, dug prema Željezničkoj infrastrukturi za visoki napon i trase i prema preduzeću Gredelj Zagreb, za održavanje i rezervne djelove za vozove.

Ostali problemi su, kako navodi, stanje voznih sredstava, pad prihoda od prevoza i nelikvidnost, problem redovnog održavanja voznih sredstava... Popović očekuje da će Vlada pomoći da se riješe problemi sa neplaćenim porezima i doprinosima, dok će se problem nelikvidnosti rješavati dijelom kroz rebalans budžeta, a dijelom kroz povećanje sopstvenih prihoda.

Smatra da u ŽPCG ima oko 130 radnika viška, a da će se do kraja 2017, ukoliko se obezbijede potrebna sredstva za isplatu otpremnina i uz prestanak rada radnika na određeno vrijeme smanjiti broj zaposlenih za 40 do 50 izvršilaca.

"ŽPCG ima ukupno 391 zaposlenog, što je previše za postojeći obim usluga. Taj broj će se postepeno smanjivati kroz sticanje uslova za starosnu penziju, sporazumnim prestankom radnog odnosa uz isplatu otpremnine, istekom ugovora na određeno vrijeme...“, rekao je on, dodajući da je optimalan broj zaposlenih 250 do 260.

Kada je riječ o voznim sredstvima, on tvrdi da se radi na nabavljanju tri elektromotorna voza, kako bi problem vozova u lokalnom saobraćaju riješili na duži rok. Vozna sredstva ŽPCG, izuzev tri španska voza, stara su između 30 i 40 i više godina, zbog čega se ulažu velika sredstva u njihovo održavanje i servisiranje. Popović tvrdi da je razlog pada prihoda od usluga lokalnog saobraćaja gubljenje dijela putnika usljed kašnjenja i otkazivanja vozova.

"Uzroci kašnjenja i otkazivanja vozova u ovom periodu su bili remont dijela pruge kroz tunel Sozina, promjena napona na kontakt mreži na dijelu pruge između stanica Zeta i Virpazar, stanje voznih sredstava kao i organizacioni preblemi u AD. Nadoknada po osnovu obavljanja obaveznog javnog prevoza koju dobija ŽPCG iz budžeta je nedovoljna za postojeći obim saobraćaja i broj zaposlenih”, saopštio je on.

Kašnjenje lokalnih vozova će se, kako je rekao, nastaviti sve do završetka remonta pruge u tunelu Sozina koji se očekuje do kraja 2017, dok u ŽPCG čine sve da se održi tehnička ispravnost lokomotiva i EMV.

"U postojećim uslovima možemo samo da se maksimalno trudimo da optimalnim korišćenjem raspoloživih voznih sredstava smanjimo vrijeme kašnjenja”, rekao je on. Broj otkazanih vozova je za posljednjih mjesec dana pet puta manji u odnosu na predhodni mjesec. U zadnjih mjesec dana došlo je i do kadrovskih promjena u menadžmentu firme. Promijenjen je tehnički direktor i direktor lokalnog prevoza, a raniji v. d. izvršni direktor je pošao u penziju.

Prvi na udaru za otkaze su administracija i vozno osoblje

Popović je kazao da se najveće smanjenje broja radnika očekuje u administraciji i u dijelu voznog osoblja.

"Do kraja 2017. godine će biti usvojena nova organizaciona šema i sistematizacija radnih mjesta koja će pokazati koji je optimalan broj zaposlenih za normalno obavljanje poslova i zadataka, nakon čega će se znati tačan broj radnika koji će biti proglašeni tehnološkim viškom zbog prilagođavanja broja izvršilaca postojećem obimu saobraćaja", kazao je Popović.

Novi izvršni direktor Željezničkog prevoza tvrdi da će vitalni segmenti firme od kojih zavisi funkcionisanje čitavog sistema biti pošteđeni racionalizacije broja zaposlenih.

"Šta više, u ovim sektorima zapošljavaće se mladi stručni kadar IV, V, VI i VII stepena radi stručnog osposobljavanja, s obzirom na to da na tržištu rada nema 'gotovih' kadrova za pojedina uskospecijalistička zanimanja koja su potrebna željezničkom saobraćaju", rekao je Popović.

Bonus video: