ASK sumnja da je bilo korupcije pri zapošljavanju u državnim firmama

"Postupci se odnose na JP Mediteran Reklame – Budva, Centar za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica, JU Centar za kulturu Tivat, Agencija za izgradnju I razvoj Herceg Novog, Institut Simo Milošević – Igalo, JZU Dom zdravlja Cetinje, Parking servis Budva, Vodovod i kanalizacija JP Tivat, Radio – difuzni centar DOO i JP Vodovod i kanalizacija Bar"
93 pregleda 0 komentar(a)
rukovanje, posao, Foto: Shutterstock.com
rukovanje, posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.05.2017. 16:47h

Agencija za sprječavanje korupcije pokrenula je postupak protiv deset državnih preduzeća zbog sumnje da je prilikom raspisivanja oglasa za slobodna radna mjesta bilo moguće korupcije.

Agencija je po službenoj dužnosti, u cilju utvrđivanja činjenica, pokrenula postupke koji se odnose na sumnju u postojanje ugrožavanja javnog interesa, a koji se tiču oglašavanja slobodnih radnih mijesta za vrijeme vikenda u trajanju od jednog dana i za vrijeme državnog praznika, a koji su objavljeni 20. maja.

"Postupci se odnose na javna preduzeća, javne ustanove i pravna lica čiji je većinski vlasnik ili osnivač država odnosno opština: JP Mediteran Reklame – Budva, Centar za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica, JU Centar za kulturu Tivat, Agencija za izgradnju I razvoj Herceg Novog, Institut Simo Milošević – Igalo, JZU Dom zdravlja Cetinje, Parking servis Budva, Vodovod i kanalizacija JP Tivat, Radio – difuzni centar DOO i JP Vodovod i kanalizacija Bar", navodi se u saopštenju ASK.

Agencija će, kako se dodaje, po službenoj dužnosti zatražiti izjašnjenje o razlozima oglašavanja slobodnih radnih mjesta u danima vikenda i državnog praznika u navedenom trajanju, izjašnjenje o eventualnom prijavljivanju kandidata i njihovom broju, kao i kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na te postupke popunjavanja radnih mjesta i zasnivanja radnog odnosa.

"Agencija je prepoznala da nepreciznost i neodređenost zakonskih normi opštih propisa o radu koje se odnose na proceduru zasnivanja radnog odnosa u javnom sektoru otvaraju mogućnost ugrožavanja javnog interesa, narušavanja integriteta, ravnopravnosti i transparentnosti procedure zapošljavanja i eventulanih zloupotreba. U vezi sa tim problemom Agencija je već dostavila nadležnom ministarstvu Mišljenje na odredbe Zakona o radu i Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja nezaposlenih, koje se odnose na proceduru zasnivanja radnog odnosa, a koje je po službenoj dužnosti donijela u aprilu ove godine".

Agencija je, kako se navodi, zaključila da zbog zakonskog nedefinisanje vremenskog trajanja oglasa, može doći do diskriminacije kandidata kroz ograničenje pristupa tržistu rada, i podsticanja neravnopravnog, položaja kandidata na tržištu rada, što može dovesti do zloupotrebe zakona i moguće korupcije.

"Shodno navedenom, u cilju zaštite javnog interesa, Agencija je uputila resornom ministarstvu rada i socijalnog staranja, preporuke u cilju izmjena Zakona o radu i Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti u dijelu zapošljavanja u javnom sektoru kako bi se navdeni rizici otklonili", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: