Krašići: Bez odobrenja betonirali obalu

Inspekcija je za Krašiće donijela 11 rješenja za rušenje 12 ponti, od kojih se jedno odnosi na dvije ponte na istoj lokaciji
105 pregleda 1 komentar(a)
Krašići, Foto: Siniša Luković
Krašići, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.05.2017. 16:28h

Ruski investitor "Nado & Rus mont" posjeduje građevinsku dozvolu za izgradnju objekta na lokaciji zapadno od hotela "Anderba" u Krašićima, ali je bez odobrenja izbetonirao dio obale zbog čega je Inspekcija zaštite prostora donijela rješenje o rušenju i podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz UIP su reagovali na tekst "Iz mora niče beton, na plaži - bageri", u kojem se, između ostalog, navodi "da postoji svojevrsni urbanistički i ekološki horor na obali Krašića", te druge informacije o postupanju UIP u obalnom dijelu Krašića.

U reagovanju se navodi da je Inspekcija zaštite prostora 10. maja izvršila kontrolu izgradnje objekta na spornoj lokaciji, da je utvrđeno da investitor posjeduje građevinsku dozvolu za izgradnju objekta.

"Međutim, konstatovano je da je ruski investitor bez odobrenja izbetonirao dio obale, zbog čega je Inspekcija zaštite prostora donijela rješenje o rušenju i podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru. Inspekcija će u skladu sa propisanom procedurom sprovesti izvršenje rješenja o rušenju izbetoniranog dijela obale", navodi se u reagovanju UIP.

Inspekcija zaštite prostora je, kako je saopšteno, kontrolom obalnog dijela Krašića konstatovala i da investitori za objekte koji se grade - turističke vile, posjeduju građevinsku dozvolu.

"S obzirom na to da se ne radi o bespravnoj gradnji, već o građenju sa građevinskom dozvolom, dalju nadležnost u ovom dijelu ima Inspekcija za građevinarstvo, koja kontroliše da li se objekat gradi u skladu sa projektnom dokumentacijom i izdatom građevinskom dozvolom", navodi se u reagovanju UIP.

Saopšteno je i da je za lokalitet Krašića Inspekcija zaštite prostora donijela 11 rješenja za rušenje 12 ponti, od kojih se jedno odnosi na dvije ponte na istoj lokaciji.

"Izvršena su tri rješenja, odnosno porušene tri ponte. Ostala rješenja nisu izvršena zato što je država preko JP za upravljanje morskim dobrom izvršila snimanje postojećih ponti, dala im katastarske brojeve, odnosno formirane su nove katastarske parcele koje su kod Uprave za nekretnine upisane kao vlasništvo države Crne Gore", navodi se u reagovanju.

Bonus video: