Jokić: KotorArta će biti i bez Vladinih para

“Ponašanje Ministarstva kulture nije neočekivano, kao ni najava konferencije ministra kulture za ponedjeljak, gdje će rezultat svega biti da taj resor ove godine neće odvojiti novac koji je do sada odvajao za KotorArt”, kazao je Jokić
116 pregleda 17 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Demokrate Crne Gore
Vladimir Jokić, Foto: Demokrate Crne Gore
Ažurirano: 28.05.2017. 07:05h

Odluka Ministarstva kulture da ove godine preko Opštine Kotor ne finansira međunarodnu manifestaciju KotorArt je klasičan vid pritiska i opstrukcije i nastavak djelovanja prema novoj opozicionoj kotorskoj upravi, smatra gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić (Demokrate).

Iz Ministarstva kulture o odluci su prije dva dana obavijestili predstavnike kotorske Opštine.

Na sastanku na Cetinju, kako je “Vijestima” saopštilo više sagovornika, rečeno je da je razlog tome to što za 2016. godinu nije dostavljena dokumentacija za pravdanje zajedničkih troškova promocije i propagande festivala. Tada je Vlada za KotorArt izdvojila 240.000 eura, dok je opštinska vlast DPS-a dala 204.000 eura.

“Ponašanje Ministarstva kulture nije neočekivano, kao ni najava konferencije ministra kulture za ponedjeljak, gdje će rezultat svega biti da taj resor ove godine neće odvojiti novac koji je do sada odvajao za KotorArt”, kazao je Jokić.

“Vijestima”, dodajući da je Opština Kotor ove godine za KotorArt odvojila 205 hiljada eura i podsjećajući da je dio trebalo da opredijeli resor Janka Ljumovića, a dio je, kao ranijih godina, trebalo da bude obezbijeđen kroz sponzorstva.

Jokić je kazao da je novo rukovodstvo Opštine u potpunosti saglasno da se za svaki utrošen budžetski euro urade izvještaji o troškovima, ali za njega je sporno to što se od KotorArta to traži pred sam početak festivala.

“KotorArt je završen u avgustu prošle godine, a oni su se tek sad dvadeset i nekog maja sjetili kako nam fali neki izvještaj. U slučajnosti te vrste ne vjerujemo. Vjerujemo da je ovo samo nastavak djelovanja prema novoj opozicionoj, kotorskoj upravi. Posebno je interesantno to što je sadašnji ministar kulture godinama bio izvršni producent KotorArta, što je Kotor Art u formi u kojoj postoji i danas oformljen pod pokroviteljstvom upravo Ministarstva kulture, a sada najednom, 20 dana prije nego bi trebalo započeti sa programima, u tom resoru su se sjetili da nešto ne valja. Vremena je bilo da se reaguje, postoji vrijeme i nakon ovogodišnjeg KotorArta, ali sjetiti se izvještaja gotovo u junu mjesecu, to je klasičan vid pritiska i opstrukcije”, smatra Jokić.

Pijanista Ratimir Martinović nedavno je kazao da je izvještaj o realizaciji programa 2016. godine KotorArt - Don Brankovi dani muzike poslat krajem prošle godine, “baš kao i svake do sada”.

“Ali su se iz Ministarstva valjda tek prije par dana sjetili da ga pogledaju, pa su tražili dopunu istog. Dobiće”.

Jokić je kazao da će svakako sačekati zvanično obraćanje Ljumovića, koji je to najavio za sjutra.

On je “Vijestima” rekao i da će Kotor “i bez sredstava Ministarstva kulture i uz sve opstrukcije, ove godine imati kulturno-umjetnički program koji će mu služiti na čast”.

Jokić i Ljumović nisu prisustvovali sastanku na Cetinju, gdje je saopštena sporna odluka o finansiranju KotorArta.

Sastanku su, ispred Ministarstva kulture, prisustvovali Dragica Milić, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, šefica kabineta Marija Ivanišević, sekretar Igor Vučinić i samostalna savjetnica za muzičko-scensku djelatnost i muzičko-scensko stvaralaštvo Dobrila Popović. Delegaciju iz Kotora je predvodila potpredsjednica Opštine Ljiljana Popović-Moškov (GP URA).

Predstavnici Ministarstva su saopštili kako institucionalni okvir KotorArta nije zadovoljavajući, sa čim se saglasila i Moškov, navodeći da nova kotorska vlast namjerava svakako da ga promijeni odmah po završetku sezone. Moškov je pitala i zašto to nije urađeno još 2012, kada je Ministarstvo to uočilo i kada je glavni izvrši producent KotorArta bio Ljumović, aktuelni ministar kulture. Ona je zapitala zbog čega se to pitanje potencira mjesec pred početak KotorArta.

Na navode predstavnika Ministarstva kulture da neće finansirati taj festival, Moškov je kazala da je njihova namjera jasna i da se takvom odlukom opština Kotor kažnjava jer je glasala opoziciju.

“Nakon zabrane o gradnji, a sada i urušavanjem jedne od četiri manifestacije koje imaju status od nacionalnog značaja, jasno je da se radi o političkim odlukama”, kazala je ona.

Međunarodni festival KotorArt postoji devet, a neki segmenti preko 15 godina. Utemeljivač festivala kakav postoji danas je bivši ministar kulture Branislav Mićunović, tokom čijeg mandata je, 2008, KotorArt uredbom Vlade proglašen manifestacijom od nacionalnog značaja.

“Monitor” je 2013. pisao kako znatan dio sredstava koje Ministarstvo kulture opredijeli za KotorArt, ostaje u porodici Mićunović - dio novca se u porodičnu kasu slivao kroz predstave na ljetnjoj sceni, koje režira njegova supruga Radmila Vojvodić, te kroz angažovanje firme MAPA, čiji je ona osnivač.

“Monitor” je tada objavio i kako je Ljumović, tada poslovni direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, u KotorArtu bio u sukobu interesa - kao producent Kotor Arta i predstavnik CNP kao koproducent. Iz organizacije festivala lani je objavljeno da je KotorArt najveći i najznačajniji umjetnički festival u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih u regionu. Saopšteno je i da festival, sa preko 1.000 gostujućih umjetnika, preko 250 programa, pred 40.000 posjetilaca u 2016, spada u najveće umjetničke manifestacije u okruženju.

Martinović otkazao koncert u Beogradu i zbog KotorArta

Crnogorski pijanista Ratimir Martinović otkazao je nedavno nastup na koncertu sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u Beogradu, u znak protesta zbog stanja u kojem se nalazi umjetnička muzika i kultura uopšte u Crnoj Gori. Martinović je jedan od osnivača KotorArta i umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike.

On je kazao da su njegovi razlozi "principijelne prirode". "Ministar kulture, mjesec prije početka državnog festivala KotorArt, za koji je spreman kompletan program za 50 dana njegovog trajanja, ne zna kojim budžetom Ministarstvo raspolaže za isti... kriterijumi struke (su) nerijetko podređeni kriterijumima podobnih i onih koji 'ne talasaju'…", naveo je on. "Dokle više".

Poziv nadležnima da učine što je u njihovoj moći da se sačuva Kotor Art, uputio je nedavno i violinista, koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra i ambasador KotorArta, Roman Simović.

"KotorArt je nešto najljepše što se desilo Crnoj Gori. Njegovo gašenje bi značilo pravu kulturološku katastrofu! Ako to dozvolimo to samo znači da nama ništa što ima pravu vrijednost ne treba", saopštio je Simović, nakon objavljivanja informacije da KotorArt još nema sporazum sa Ministarstvom kulture, niti budžet za održavanje ovogodišnje manifestacije.

Bonus video: