ISLAMSKI SVETI MJESEC

Danas počinje Ramazan

Vjernici su tokom Ramazana na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i pića, čak i vode, a zabranjeno je i pušenje i svako ponašanje koji nije u skladu sa Alahovim propisima
66 pregleda 6 komentar(a)
Husein - pašina džamija, Foto: Goran Malidžan
Husein - pašina džamija, Foto: Goran Malidžan
05.02.2019. 08:31h

Islamski sveti mjesec Ramazana počeće danas, a vjernici će ga provesti u postu, molitvi i praštanju.

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak se obilježava pojavom polumjeseca. To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kurana.

Vjernici su tokom Ramazana na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i pića, čak i vode, a zabranjeno je i pušenje i svako ponašanje koji nije u skladu sa Alahovim propisima.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.

Tokom Ramazana vjernici bi trebalo da posjećuju rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić poručio je da je Ramazan mjesec univerzalnih vrijednosti i poruka svim ljudima da svijet učine mirnijim, slobodnijim i pravednijim mjestom za sve.

On je kazao da je Ramazan pravo vrijeme, a post najbolji način da se duhovno osnažen i ummet izbori sa savremenim izazovima, prvenstveno onim unutar sebe. "U Allahovu naklonost na tom putu ne treba ni sumnjati".

"Ramazan je mjesec univerzalnih vrijednosti i poruka svim ljudima da svijet učine mirnijim, slobodnijim i pravednijim mjestom za sve. U to ime, svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitam Ramazan! Ramazan šerif mubarek olsun", poručio je Fejzić.