Rožaje: Aldemar Ibrahimović prvi izlagač u "Magazi"

Erin Ćatović je kazao da Ibrahimović “danas zasigurno predstavlja sam rafinman crnogorske likovne savremene scene“
205 pregleda 0 komentar(a)
Aldemar Ibrahimović, Foto: Privatna arhiva
Aldemar Ibrahimović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.05.2017. 20:14h

Izložbom akademskog slikara Aldemara Ibrahimovića, u rožajskom Centru za kulturu preksinoć je otvorena likovna galerija “Magaza“.

Direktor Centra Sulejman Bećo Kujević kazao je da galerija nosi neobično, ali simbolično ime:

“Nekada se u magazi čuvalo ono što je u vremenu gladi i nemaštine bilo najvrjednije - žito i druga hrana. Mislim da je u vremenu u kojem živimo neophodna kultura isto koliko i hrana, odatle taj naziv“.

Kujević je ocijenio da je bilo logično da galeriju otvori Aldemarova izložba, s obzirom na to da je riječ o jednom od najuspješnijih rožajskih slikara koji uvijek rado pomaže rad Centra.

Kujević je istakao da je impresivni prostor novootvorene galerije djelo ruku radnika Centra, na čelu sa Džaferom Murićem.

Erin Ćatović je kazao da Ibrahimović “danas zasigurno predstavlja sam rafinman crnogorske likovne savremene scene“.

“On je upravo svojim statusom, radom, likovnom poetikom, senzibilitetom prihvaćen i od strane likovne publike, kritike, medija i što je, možda, najbitnije - svojih studenata. Predstavlja profesora i slikara koji je već dugi niz godina definisan na evropskoj i crnogorskoj likovnoj sceni. Iza njega stoji plodonosan rad koji broji 43 samostalne i preko 200 kolektivnih izložbi. On je jedan od onih umjetnika koji su doprinijeli da se Rožaje i tekako prepoznaje ne samo u Crnoj Gori, nego i u inostranstvu“.

Ibrahimovic se zahvalio svima koji su došli na izložbu, naročito njegovim studentima i gostima sa strane.

Pohvalio je napor Centra da unaprijedi kulturni ambijent u gradu.

“Vjerujem da će ovaj novi ambijent dodatno da animira stvaraoce, a mi ih u Rožajama stvarno imamo. Umjetnost traje onoliko koliko se dijeli sa svojom publikom. Nadam se da će u ovoj galeriji izlagati i mnogi mladi talentovani slikari“.

Bonus video: