Mještani rožajskog mjesta u strahu od mečke, tvrde da ih danima obilazi

Medvjed je zakonom zaštićena vrsta i ko ga ubije suočava se sa kaznom zatvora...
159 pregleda 8 komentar(a)
medvjed Rožaje, Foto: Privatna arhiva
medvjed Rožaje, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.05.2017. 19:07h

Mještani rožajske Mjesne zajednice Biševo tvrde da ih već desetak dana obilazi mečka.

Istakli su da strahuju za bezbjednost nakon što je mečka prije nekoliko dana uništila pčelinjake Isa, Nazima i Mersada Čolovića i pričinila i drugu štetu.

"Mještani su primjetili mečku kako tokom dana šeta selom, čak je i fotografisali prilikom nesvakidašnje situacije - dok je preskakala bankinu. Međutim, od kada su urnisane košnice Čolovića, zavladao je strah u Biševu. Ljudi, naročito žene i djeca, tokom noći se ne usuđuju da napuštaju domove u strahu od susreta sa mečkom“, tvrdi jedan od stanovnika Biševa za “Vijesti“.

Njegovu priču potvrdilo je još nekoliko mještana, koji kažu da su slučaj prijavili nadležnima u Opštini i da očekuju njihovu ili reakciju Lovačkog društva.

Medvjed je, međutim, zaštićena vrsta i ko ga ubije suočava se sa kaznom zatvora.

"Ne pamtimo ranije ovakvu situaciju u selu. Medvjedi, poslije buđenja iz zimskog sna kreću u potragu za hranom. Lovci tvrde da je riječ o biljojedu i da nema previše opasnosti, te da može biti agresivan u susretu sa ljudima jedino ukoliko ima mladunče. S obzirom na to da je riječ o krupnoj i jakoj životinji, nas te riječi nimalo ne tješe. Ko nam garantuje da čistom nepažnjom nečiji život neće biti ugrožen? Zato apelujemo na nadležne da hitno nešto preduzmu".

Mještani ne isključuju mogućnost da mečka ne "obiđe" i susjedne mjesne zajednice i dodaju da je navodno prije nekoliko dana viđena i u Balotićima.

Bonus video: