Perović: Visokoškolci sa FTH-a dobro pozicionirani u turističkoj privredi

Prema njenim riječima, brojni su razlozi koji maturantne mogu opredijeliti da se upišu na FTH
85 pregleda 0 komentar(a)
Budva, turizam, turisti, Foto: Vuk Lajović
Budva, turizam, turisti, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.05.2017. 12:04h

Visokoškolci sa diplomom kotorskog Fakulteta za turizam i hotelijerstvo (FTH) veoma su dobro pozicionirani u turističkoj privredi, uprkos konkurenciji koju taj fakultet ima, ocijenila je dekan te univerzitetske jedinice, Đurđica Perović.

Ona je u intervjuu agenciji MINA kazala da FTH baštini tradiciju obrazovanja kadrova iz oblasti turizma od 60-tih godina 20. vijeka.

„I u kontunuitetu obrazujemo kadrove koji su, uprkos konkurenciji koju Fakultet ima, veoma dobro pozicionirani u preduzećima turističke privrede“, istakla je Perović.

Na pitanje koliko se brucoša u prosjeku godišnje upiše na FTH, i da li je taj broj u opadanju, ona je kazala da se broj studenata koji se upisuju uređuje licencom Ministarstva prosvjete.

„Studenti se od naredne studijske godine upisuju po novom akreditovanom studijskom programu, i ne očekujem smanjenje broja u odnosu na prošlu godinu“, dodala je Perović.

Prema njenim riječima, brojni su razlozi koji maturantne mogu opredijeliti da se upišu na FTH.

To su, kako je navela, strateško opredjeljenje države Crne Gore i potreba za kadrovima u turizmu, a time i izvjesnost zaposlenja, kvalitet inoviranih nastavnih planova i programa, implementacija praktične nastave, poboljšanje i u kvalitativnom i kvantitativnom smislu, studiranje u UNESCO-vom gradu, u kojem studenti „žive” turizam.

Sve to, smatra Perović, predstavlja komparativnu prednost FTH-a, i opredjeljujuće razloge za odluku maturanata da upišu taj Fakultet.

Na pitanje koliko je interesovanje svršenih studenata za postdiplomske studije, Perović je kazala da oni kontinuirano pokazuju veliko interesovanje za nastavak školovanja, kako iz Crne Gore, tako i iz okruženja.

Upitana šta može danas u Crnoj Gori očekivati visokoškolac sa diplomom FTH-a, ona je rekla da je doploma tog Fakulteta omogućila velikom broju njihovih studenata zaposlenje u turističkoj privredi.

„A najbolji među njima zauzimaju i vodeće pozicije u turističkim preduzećima u Crnoj Gori i šire“, istakla je Perović.

Na pitanje da li je zadovoljna stručnim kadrom na Fakultetu i nivoom znanja koji studenti stiču na toj univerzitetskoj jedinici, ona je kazala da „sve kolege ovog Fakulteta i Univerziteta Crne Gore prolaze veoma zahtjevnu proceduru izbora u naučna zvanja, što je pretpostavka kvaliteta i stručnosti“.

Turizam je, kako je navela, sam po sebi veoma dinamičan i zahtijeva nova znanja, koja je potrebno ispratiti kroz sistem obrazovanja.

„U tom pravcu sprovodimo sve neophodne korake kroz projekte, naučne konferencije, saradnju sa komparativnim fakultetima, mobilnost studenata i profesora, u cilju kvalitativnog i kvantitativnog unaprjeđenja, kako nastavnog kadra, tako i znanja koja su studentima neophodna“, precizirala je Perović.

Upitana da li su planirane neke bitnije izmjene u organizaciju nastave i modelu studiranja, ona je kazala da je novim nastavnim planovima osmišljen nešto izmijenjen način organizacije u pravcu objedinjenog studijskog programa na osnovnim studijama sa specifiranim modulima, koji će ponuditi precizna znanja, vještine i kompetencije koje su potrebne tržištu rada.

„Vjerujem da će navedene izmjene, kao i obavezna praksa uređena pravilnikom Univerziteta Crne Gore, doprinijeti još boljem pozicioniranju Fakulteta“, dodala je Perović.

Bonus video: