Otvorena senzorna soba u Institutu Igalo

Načelnica Dječjeg odjeljnje Instituta Igalo, dr Sonja Kosać, ističe da ovakvi prostori pomažu da se dijete fokusira i da uspostavi bolju komunikaciju sa terapeutom u bezbijednom prostoru uz prijatnu muziku u svijetlo
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2017. 13:53h

Senzorna soba, donacija Ričarda Rapacinija iz Velike Britanije otvorena je danas u Prvoj fazi Instituta dr Simo Milošević.

Treba istaći da nije riječ o metodu liječenja, već metodu koji treba da stimulacijom čula omogući djeci sa poremećajem senzorne integracije da ispolje svoje uspavane potencijale i postignu emocionalni balans.Boravak u senzornoj sobi djeci pomaže da razviju senzorne vještine koje će im biti potrebne za kasniji život.

Senzorna soba je sve zastupljena u terapiji djece sa posebnim potrebama tako da je sa oduševljenjem prihvaćena mogućnost da se jedan takav specifičan prostor opremi u Institutu, gdje je medju djecom pacijentima i do 30 odsto, onih kojima je takva terapija potrebna.

Načelnica Dječjeg odjeljnje Instituta Igalo, dr Sonja Kosać, ističe da ovakvi prostori pomažu da se dijete fokusira i da uspostavi bolju komunikaciju sa terapeutom u bezbijednom prostoru uz prijatnu muziku u svijetlo.

Richard Rappazini donator koji je za ovu potrebu Instituta saznao preko NVO Meritum koja u Herceg Novpom radi na prikupljanju sredstava za slične projekte, je kazao da je “oduševljen kada je vidio kako je potrošen njegov novac”, pohvalivši dobro “odrađen posao”.

Senzorna soba namijenjena je pacijentima Instituta, korisnicima Dnevnog centra u Herceg Novom, i svima kojima je takva tearpija potrebna. U Herceg Novom postoje još dvije senzorne sobe, u školi Ilija Kišić i Dječjem domu Mladost, ali potrebe sa ovakvim prostorom su još veće.

Galerija

Bonus video: