Pjesma ne staje već deset godina

Klapa ima od 80 do 120 nastupa godišnje i neizostavna je na svim barskim manifestacijama, festivalima klapa u Crnoj Gori.
150 pregleda 0 komentar(a)
klapa Jedinstvo, Foto: KUD "Jedinstvo"
klapa Jedinstvo, Foto: KUD "Jedinstvo"
Ažurirano: 19.05.2017. 15:41h

Klapa barskog Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Jedinstvo“ obilježila je deset godina rada.

U prethodnoj deceniji, interpretacijom starogradskih, izvornih, ali i savremenih pjesama, grupa zaljubljenika u klupsko pjevanje oduševljavala je publiku širom primorja.

Najavljuju širenje i članstva i repertoara, ali i osnivanje ženske klape.

Osnivači su rukovodilac i korepetitor, Ljuba Marjanov i Zoran Vojvodić i Miodrag Banović Bane, te Bubo Kahari i Slobodan Šćekić, a kroz klapu je prošlo još dvadesetak pjevača.

“Sve ovo vrijeme smo u stalnom usponu staralaštva, počeli smo da izvodimo i autorske kompozicije na tekstove naših pjesnika. Imamo i repertoar sa orkestarskom podrškom. U ovom sastavu smo tri godine, i dalje tražimo nove članove, bilo bi idealno da imamo dva pjevača na svakoj od četiri pozicije, pa i veći broj”, kaže Vojvodić, doajen KUD-a “Jedinstvo“ na čijem je sada čelu.

Klapa ima od 80 do 120 nastupa godišnje i neizostavna je na svim barskim manifestacijama, festivalima klapa u Crnoj Gori...

Vojvodić napominje da se i klapa i KUD “Jedinstvo“ , kao uostalom “i većina drugih društava”, sami finansiraju, iako okupljaju “veliki broj mladih“.

Ocijenio je da je neophodna “jasna podrška“ grada i države, jer svrstavanje KUD-ova u nevladin sektor “nikako ne garantuje neophodna sredstva“.

“Ponudili smo gradu puno ideja, organizovali prvi festival klapa koji je bio sjajan, ali, nažalost, nije imao nastavak”.

Bonus video: