Podgorica: Mještani Nove Dalmatinske najavili tužbu zbog paljenja kablova za struju

Rajko Boljević tvrdi da je imao dogovor sa Glavnim gradom da otkupe parcelu, na kojoj su i sporni kablovi, dok su stanari ogorčeni, jer su zgrade napravljene prije sedam godina i smatraju da su im ugroženi elementarni uslovi za život
172 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2017. 19:28h

Stanari zgrade u Novoj dalmatinskoj ulici, u Podgorici, dobili su struju, nakon sto su radnici CEDIS-a popravili kvar izazvan paljenjem kablova od strane Rajka Boljevića.

Preko 200 građana iz pet zgrada iz tog dijela Podgorice, kao i predstavništvo kineske kompanije CRBC bili su bez struje su od sinoć, jer je Boljević iskopao i zapalio kablove za struju.

Boljević tvrdi da je kablove iskopao i zapalio, jer su na njegovoj imovini, a ekipama CEDIS-a nije dozvolio da saniraju kvar.

Na sastanku stanara i Boljevića u Agenciji za izgradnju i razvoj je utvrđeno da se kablovi ne nalaze na njegovoj imovini.

Stanari su najavili tužbu zbog toga, a kako su istakli, nadaju se da će struju dobiti do 20 casova.

Boljević je ranije danas policiji pokazao dokumentaciju, kojom se navodno dokazuje da je to njegova imovina.

Boljević tvrdi da je imao dogovor sa Glavnim gradom da otkupe parcelu, na kojoj su i sporni kablovi, dok su stanari ogorčeni, jer su zgrade napravljene prije sedam godina i smatraju da su im ugroženi elementarni uslovi za život.

Iz CEDIS-a su saopštili da se incident sa paljenjem kablova dogodio sinoć oko 21.30 časova.

"Ekipe CEDIS-a su po prijavi kvara došle da saniraju mrežu, ali im mještanin to ni do ovog trenutka ne dozvoljava. Ekipe CEDIS-a očekuju nadležne organe uz čiju asistenciju će se mreža dovesti u ispravno stanje”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, to je drugi put u roku od tri dana da ista osoba pali kablove na tom mjestu, bog čega mještani Dalmatinske ulice ostaju bez struje.

Iz CEDIS-a su saopštili da je mještanin u nedelju oko 10.15 časova, iskopao kanal kako bi došao do podzemnih kablova i zapalio tri niskonaponska i dva 10-kilovoltna kabla.

Stanari zgrada i predstavništvo CRBS-a su, kako su kazali, tada ostali bez napajanja električnom energijom.

CEDIS je, dodali su, isključio kablove sa mreže i ekipe su to opravili kako bi korisnici dobili struju.

"Paljenjem kablova, mještanin je prouzrokovao havarijsku situaciju za čije je saniranje bilo potrebno više od pet sati", saopšteno je iz CEDIS.

Kako se navodi, sinoć se sve ponovilo, po istom scenariju.

Ekipe CEDIS-a su, dodaje se, opet po prijavi kvara na licu mjesta zatekle nanovo iskopan kanal i zapaljene, tek opravljene kablove.

"Slučaj je prijavljen policiji i energetskom inspektoru. Kako mještanin ni u ovom trenutku ne dozvoljava da naše ekipe odrade zamjenu kablova i dovedu mrežu u ispravno stanje, čekamo reakciju nadležnih organa da bi posao bio završen u toku dana", navode iz CEDIS-a.

Kako su rekli, iako njima nijesu poznati razlozi koji navode Boljevića da se bavi aktivnostima koje ugrožavaju njegovu i bezbjednost stanara u objektima koji se napajanju putem te mreže, takve radnje se protive zakonima Crne Gore.

Galerija

Bonus video: