Do inženjerske diplome preko kosmologije

Studenti ETF-a ne školuju se da bi bili diplomirani umjetnici elektrotehnike, već inženjeri, rekao je Stefan Boljević
744 pregleda 36 komentar(a)
Stefan Boljević, Foto: Studentski parlament UCG
Stefan Boljević, Foto: Studentski parlament UCG
Ažurirano: 17.05.2017. 19:35h

Savjet za visoko obrazovanje prošle sedmice dao je zeleno svjetlo novom studijskom programu elektrotehnike na Fakultetu primijenjenih nauka Univerziteta Donja Gorica. Na tom programu će se, pored nekoliko stručnih predmeta, tokom osam semestara izučavati i psihologija, religija i mitologija, filosofija nauke, umjetnost, kosmologija...

To znači da će brucoš koji godinu bude platio oko 1.500 eura, koliko je prosječna školarina na UDG, tokom, primjera radi, prvog semestra morati da se posveti spremanju ispita iz inženjerske matematike, elektrotehnike, psihologije i ekonomije i preduzetništva. Njegov kolega sa ETF UCG polaže šest predmeta u semestru i to osnove elektrotehnike, matematiku, fiziku, osnove računarstva, sociologiju i osnove poslovanja.

Ove dvije diplome biće izjednačene na tržištu rada. Osnivači UDG-a su bivši premijer i šef DPS-a Milo Đukanović, biznismen Tomislav Čelebić te nekadašnji profesori UCG Veselin Vukotić i Dragan Vukčević aktuelni predsjedni Crnogorske akademije nauka.

Predstavnik studenata ETF UCG Stefan Boljević poručuje da je sramotna odluka Savjeta da akredituje ovakav program na UDG. Napominje da je Savjet na istoj sjednici akreditovao trogodišnje programe elektronika, telekomunikacije i računari (ETR) na ETF UCG.

"Program ETF predviđa da predmet elektromagnetika nosi pet ECTS kredita, a program na UDG da se umjetnost vrednuje sa šest ECTS kredita. Ako iza jednog kredita stoji 30 sati rada studenta, Savjet je zaključio da je potrebno 30 sati više učenja da bi se položila umjetnost u odnosu na polaganje elektromagnetike, koja od osnivanja ETF-a slovi za najteži ispit”, poručuje Boljević.

On kaže da student državnog ETF-a u toku tri godine izdvoji 630 sati rada više na izučavanje elektrotehnike i elektronike, 330 časova rada više na sticanje znanja iz matematike, 120 sati više na izučavanje telekomunikacija, te 90 časova rada više na izučavanje operativnih sistema i arhitekture računara.

“Članovima Savjeta poručio bih da se studenti ETF-a ne školuju da bi nakon završetka studija bili diplomirani umjetnici elektrotehnike, već inženjeri”, istakao je Boljević.

Ssmatra i da je sramno što UDG promoviše četvorogodišnji studijski program iako je akreditovan kao trogodišnji.

Navodi da proces akreditacije nije urađen transparentno jer se na sajtu Savjeta ne mogu naći nikakvi podaci u vezi sa zahtjevom o akreditaciji, formiranjem komisije...

“Savjet je akreditovao akademski studijski program na Fakultetu za primijenjene nauke. Nijedan od članova Savjeta iz UCG i Ministarstva prosvjete nije se usprotivio ovakvoj odluci i programu”, zaključio je on.

Treba nam rang-lista na osnovu koje će se vrednovati diplome

Predsjednik Naučnog odbora UCG Vladimir Pešić za "Vijesti" kaže da je pitanje kakav je ishod učenja jednog ovako zamišljenog programa, kakav je novootvorena elektrotehnika na UDG.

"A radi se o dvije veoma šioke oblasti - elektrotehnici i računarstvu", ocijenio je Pešić.

Profesor državnog ETF Radovan Stojanović smatra da koncepcija novootvorenih studija nije loša, ali da je upitno zbog čega država dozvoljava gomilanje istih i sličnih studijskih programa.

"Inženjer treba da ima šire obrazovanje, kao što i u društvenim naukama treba da se izučava informatička kultura. Međutim, na političkom nivou treba da se riješi pitanje da li nam je potrebno toliko istih programa i fakulteta. Takođe, neophodno je i da imamo rejting liste ustanova visokog obrazovanja, na osnovu kojih bi poslodavci znali kakav kadar dobijaju", smatra Stojanović.

Bonus video: