Za nova brojila i modernizaciju mreže još 39 miliona eura

Direktor EBRD za sektor energetike, Hari Bojd Karpenter, rekao je da je sektor električne energije u Crnoj Gori već jedan od najmodernijih u Evropi
146 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2017. 16:32h

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) danas potpisao Ugovor o realizaciji treće faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije vrijedan 32 miliona eura.

Ugovor su potpisali izvršni direktor CEDIS-a, Zoran Đukanović i u ime EBRD-a Vasilije Jauković, a Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), kao vlasnik CEDIS-a, dala je garancije za projekat.

"Sredstva iz ovog zajma biće upotrijebljena za nabavku 60 hiljada novih multifunkcionalnih brojila, kao i za rekonstrukciju mjernih mjesta, ugradnju novih ormara i dovođenje pripadajuće mreže u stanje koje može da podrži modernu tehnologiju za daljinsko mjerenje potrošnje električne enrergije“, kaže se u saopštenju CEDIS-a.

Precizira se da je ukupna vrijednost III faze Projekta 39 miliona eura, a CEDIS će sedam miliona eura obezbijediti iz sopstvenih sredstava.

"Ova investicija će Crnu Goru, koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju (EU), učiniti prvom zemljom u kojoj EBRD djeluje, a koja je ispunila ciljeve EU kada je u pitanju pokrivenost savremenim brojilima, sa minimumom od 80 odsto korisnika. Očekuje se da će se realizacijom projekta smanjiti emisija ugljen dioksida za više od 86 hiljada tona godišnje“, rekli su iz CEDIS-a.

To je, kako su kazali, prvi sindicirani kredit EBRD-a u Crnoj Gori.

"Sindicirani krediti omogućavaju komercijalnim bankama da učestvuju u projektima Banke i proširiju opseg finansiranja za podršku održivom rastu“, pojašnjava se u saopštenju.

Direktor EBRD za sektor energetike, Hari Bojd Karpenter, rekao je da je sektor električne energije u Crnoj Gori već jedan od najmodernijih u Evropi.

Prema njegovim riječima, nije slučajno da je Crna Gora zemlja sa najvećim procentom finansiranja od EBRD-a po glavi stanovnika, u odnosu na sve regione.

"Ovaj projekat se nadovezuje na naše prethodne kredite EPCG-u, našu podršku Crnoj Gori u povezivanju sa Italijom i projekat prve vjetroelektrane. Oduševljeni smo što ponovo radimo sa EPCG i CEDIS-om, koji su ostvarili izuzetnu transformaciju elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori, doveli do smanjenja gubitaka i poboljšanja kvaliteta napajanja za sve potrošače", rekao je Bojd Karpenter.

Đukanović je kazao da pored toga što projekat električnih brojila Crnu Goru stavlja među vodeće države koje su u procesu tranzicije ka pametnim mrežama, završetak projekta donosi dodatnu vrijednost kroz ulaganje značajnih sredstava u rekonstrukciju niskonaponske distributivne mreže sa ciljem da se značajno poboljša kvalitet usluga za sve korisnike.

On je podsjetio da će realizacijom III faze Projekta preko 300 hiljada potrošača u Crnoj Gori biti u sistemu daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom, što je skoro 85 odsto od ukupnog broja.

"Time ćemo ispuniti obaveze koje proizlaze iz Zakona o energetici da do 1. januara 2019. godine u sistemu daljinskog očitavanja imamo 85 odsto potrošača“, rekao je Đukanović.

Saopšteno je da je do danas, EBRD uložila blizu 540 miliona eura u različite sektore crnogorske ekonomije, sa ulaganjima u sektor energetike koja čine skoro polovinu postojećeg portfolija.

Bonus video: