OBILJEŽEN DAN BORBE PROTIV HOMOFOBIJE

LGBTIQ osobe u Crnoj Gori i dalje diskriminisane

Siniša Bjeković iz institucije Zaštitnika ljudskih prava je podsjetio da rezultati istraživanja koja su proteklih godina sprovedena u Crnoj Gori pokazuju da je 60 odsto ispitanika protiv održavanja Parade ponosa
125 pregleda 0 komentar(a)
Parada ponosa, Foto: Luka Zeković
Parada ponosa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.05.2017. 11:29h

LGBTIQ osobe u Crnoj Gori su i dalje diskriminisane i zlostavljane, saopšteno je na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, i poručeno da je potrebno raditi da jednakost u društvu bude suštinska.

Siniša Bjeković iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda naveo je da su LGBTIQ, prema svim pokazateljima, jedna od najdiskriminisanijih kategorija u Crnoj Gori.

„Obraćamo se javnosti Crne Gore i svim donosiocima odluka sa željom da jednakost ne bude samo na papiru, nego da bude i suštinska i stvarna kako u zakonu, tako i u životu“, poručio je Bjeković na konferenciji za medije, posvećenu obilježavanju 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

On je ocijenio da LGBTIQ osobe i dalje doživljavaju društvenu diskriminaciju, zlostavljanje i ispoljavanje neprijateljskih stavova.

“Negativna percepcija javnosti prema LGBTIQ osobama dovela do toga da mnogi još skrivaju svoju seksualnu orjentaciju, iako je postojao trend veće vidljivosti”, kazao je Bjeković.

On je podsjetio da rezultati istraživanja koja su proteklih godina sprovedena u Crnoj Gori pokazuju da je 60 odsto ispitanika protiv održavanja Parade ponosa.

“Većina građana Crne Gore vjeruje da je homoseksualnost bolest, što je u krajnjem posljedica nedovoljne informisanosti, razumijevanja i prihvatanja polnih, rodnih i seksualnih manjina”, ukazao je Bjeković.

On je naveo da su ranija istraživanja o stepenu homofobije pokazala da su predrasude i negativni stavovi o LGBTIQ populacioji češći kod starijih osoba, onih sa nižim obrazovanje, koji žive na sjeverozapšadu i u ruralnim djelovima Crne Gore.

“LGBTIQ populacija je još uvijek izložena visokom stepenu rizika od različitih oblika kršenja prava i sloboda, uključujući i specifičme obleke nasilja prema toj grupi”, saopštio je Bjeković.

On je naglasio da je važno da se o pojavi homofobije ne ćuti.

“S njom treba da se suočavamo – i kao pojedinci, i kao institucije, jer samo takvim djelovanje možemo doprinijeti uživanju ravnopravnosti i slobode svih građana, bez obzira na njihova lična svojstva”, poručio je Bjeković.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope (SE) u Crnoj Gori, Angela Longo, navela je da je cilj podrške SE Vladi i insitutciji Ombudsmana poboljšanje svakodnevnog života građana i da pri tome niko ne bude izostavljen.

“Antidiskriminacija ne treba da bude samo na papiru, nego i u realnom životu”, poručila je Longo.

Ona je objasnila da antidiskriminacija znači da će Ombudsman brzo i efikasno baviti slučajevima diskriminacije protiv LGBTIQ populacija, kao i da ministarstva razviju zakonodavne i strateške okvire kako bi se toj populaciji osiguralo da jednako uživaju građanska, politička, ekonomska i socijalna prava.

“Antidiskrimiancija znači da nisu diskriminisani prilikom pribavljanja dokumentacije, ili njihove promjene po potrebi, kao ni prilikom zapošljavanja”, navela je Longo.

Prema njenim riječima, antidiskriminacija znači da je nivo homofobije, transfobije i bifobije smanjen i da su sva kršenja sankcionisana od sudstva u odgovorajućoj mjeri.

Longo je poručila da je potrebno boriti se i protiv neodgovorne političke retorike kojom se ohrabruju mržnja i predrasude.

Generalna direktorka Direktorata za unapređenje i zaštitu za ljudskih prava Blanka Radošević Marović navela je da svako društvo, pa i crnogorsko, ukoliko želi da se demokratizuje, mora da razvija građanske kulture.

Ona je ukazala da građanske kulture karakteriše princip jednakosti, slobode iskazivanja sopstvenih identiteta, pokazuje toleranciju prema različitostima i njeguje i uvažava osobenosti i prava drugog.

“Jedan od ključnih koraka ka tome je i promjena društvene svijesti, u smislu prihvatanja različitosti, što podrazumijeva i otklanjanje predrasuda prema osobama koje su drugačije od nas na bilo koji način”, objasnila je Radošević Marović.

Kako je kazala, potrebno je promijeniti ukupnu društveni odnos prema najranjivijim katergorijama stanovništva, prevashodno prema LGBTIQ osobama koje su, shodno istraživanjima Ministarstva, u vrhu diskiminisanih kategorija stanovništva u Crnoj Gori.

Prema njenim riječima, nije isto biti LGBTIQ osoba u Podgorici i u nekom maloj opštini na sjeveru državi.

“Iz tog razloga Ministarstvo je krenulo u proces potpisivanja memorandum o saradnji i razumijevanju sa lokalnim vlastima, a u vezi sa poštovanjem i zaštitom pravaLGBTIQ populacije”, saopštila je Radošević Marović.

Ona je navela da je Ministarstvo do sada potpisalo 14 memoranduma sa crnogorskim opštinama, i najavila da će to nastaviti da rade dok sve opštine ne potpišu taj memorandum.

Izvršni direktor LGBT Forum Progres, John M. Barac, rekao je da bi bilo jako dobro kada se u Crnoj Gori ne bi morao obilježavati nijedan od ovih dana.

“To bi značilo da smo se na adekvatan i dugoračan način pozabavili sa pitanjima diskriminacije, netolerancije i neprihvatanja u našem društvo. Nažalost, nismo”, ocijenio je Barac.

Prema njegovim riječima, ono što se vidi iz cjelokupne istorije Crne Gore, je da crnogorski narod ima rijetku sposobnost da živi u harmoniji, prihvati one oko njih i sudi im na osnovu njihovog čojstva, a ne toga kako izgledaju, odakle su, ili kojim jezikom govore.

“Strahujem da se ta sposobnost našeg naroda negdje zagubila u današnjem društvu”, kazao je Barac.

On je poručio da LGBTIQ jedino traže da žive kao i svi drugi u ovoj zemlji. “Jedino što tražimo od društva je da nas pogleda kao ljude, da prestane da nas gleda kao fenomene”.

Koordinator programa za zaštitu i promociju ljudskih prava trans osoba u nevladinoj organizaciji (NVO) Kvir Montenegro, Jovan Ulićević, ocijenio je da je u crnogorskom društvu, od trenutka kada se pokrenuo diskurs o ljudskim pravima LGBTIQ osoba, ostavaren veliki napredak u cilju prihvatanja različitosti.

“Ovaj napredak oslikava se kroz značajno umanjen stepen diskriminacije i nasilje prema LGBTIQ osobama, znatno većem prihvatanju tih osoba u porodicama u društvu i veće edukacije javnosti o temama te populacije”, saopštio je Ulićević

Viši projektni savjetnik u projektu Podrška nacionalnim institucijama u prevenciji diskriminacije u Crnoj Gori (PREDIM)”, Boris Ristović, najavio je da će uskoro biti predstavljeno prvo istraživanje o percepciji, iskustvima i obrascima diskriminacije u crnogorskom društvu, koje je rađeno u sklopu ovog projekta.

Konferenciju je organizovao Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore sa partnerima Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, NVO Kvir Montenegro i LGBT Forumom Progres, zahvaljujući projektu PREDIM, koji finansira Evropska unija i Savjet Evrope, a implementira Savjet Evrope.

Preporučujemo za Vas