"Propusti" uvećali sudske troškove

On navodi da odgovornost za štete nanešene zaposlenima i za štete nastale kroz sudske postupke treba da snose najodgovorniji u MO i VCG
4 komentar(a)
Nenad Čobeljić
Nenad Čobeljić
Ažurirano: 16.05.2017. 14:16h

Predsjednik Sindikata odbrane Vojske Crne Gore Nenad Čobeljić pozvao je ministra odbrane Predraga Boškovića da saopšti da li je pokrenuo pitanje odgovornosti zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci za ogromnu štetu, koja je nastala po osnovu tužbi zaposlenih protiv države.

“Ukoliko zaista postoji cilj i želja da se sudski postupci svedu na minimum onda je trebalo objaviti informacije o smjenama odgovornih u MO, o mjerama na osposobljavanju pravnika i ostalog osoblja koje se bave ljudskim resursima, i na putu su između zaposlenih i onih koji odlučuju o njihovim potraživanjima”, naveo je Čobeljić za “Vijesti”.

On navodi da odgovornost za štete nanešene zaposlenima i za štete nastale kroz sudske postupke treba da snose najodgovorniji u MO i VCG.

“Vijesti” su ranije objavile da je MO dostavilo istražnim organima dokumentaciju o mogućim malverzacijama kroz višegodišnju ustaljenu šemu podnošenja tužbi za radne sporove preko kojih su pojedinci na sumnjiv način stekli veliku korist na štetu državnog budžeta.

Ministar je potvrdio da je bilo propusta ministarstva, Generalštaba i pretpostavljenih u jedinicama Vojske kada su nastala sporna potraživanja.

Čobeljić podsjeća da SOVCG od osnivanja, 2010, ukazuje na enormne troškove zbog “tužbi i bahatosti administracije MO”. “ Ova topla voda nije sada otkrivena. Problem je u tome što su nečiji, kako ministar kaže ‘’propusti’’, koštali građane sedam miliona eura. Ovi ‘’propusti’’, nama u SOVCG, daju pravo na sumnju da nema spremnosti da se pokrene pitanje odgovornosti za njih. Razlog vidimo u tome što su propustaši zaslužni za još veću uštedu budžetu tako što su oštetili zaposlene po brojnim osnovama. Sigurni smo da su svi oni do sada više puta za to nagrađivani umjesto da su sankcionisani da zakonito rade”, navodi predsjednik Sindikata.

On kaže da Sindikat podržava pokretanje postupka gdje god postoji sumnja u moguće malverzacije, ali ne selektivno.

Čobeljić tvrdi da se zanemaruje činjenica da je bilo moguće spriječiti velike sudske troškove na početku svakog sudskog spora. „Tužba kojom lice traži određeno pravo, dostavlja se na odgovor MO u roku od 30 dana. Zašto MO nije preduzelo radnje kojim bi se utvrdila osnovanost potraživanja, isplatili ista i završili postupak umjesto što po difoltu odbacuju svaki zahtjev a zatim gube postupak? Da li je u pitanju neznanje ili dil sa miriteljima i advokatima? Sreća je za MO što se ne obračunavaju psihičke tegobe i torture kroz koje zaposleni prolaze a za koje bi platili mnogo više miliona eura troškova“, navodi Čobeljić.

On objašnjava da su troškovi uvećani po osnovu velikog broja ročišta, za koja su, kažem, odgovorni nadležni iz MO. „Imamo slučajeve od 9 i 16 ročišta jer nisu poštovane naredbe suda da se dostavi tražena dokumentacija. Da li će se u MO naći krivci za ovo ili ne?” dodaje.

Čobeljić navodi da postoje slučajevi gdje MO nije postupalo po sudskim odlukama već su angažovani izvršitelji i povećani sudski troškovi.

“Tu je i dil zaštitnika imovinsko-pravnih interesa koji po difoltu prigovara na svaku tužbu makar one bile već desetinama puta presuđene u korist zaposlenih“, navodi predsjednik SOVCG.

Odgovorna za veliku štetu po budžet - miritelj u Agenciji

“Poražavajuća je činjenica da je osoba, na važnoj dužnosti u MO, odgovorna za enormne štete na račun zaposlenih i budžet Crne Gore, ujedno i miritelj u Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova. Da li je tu osobu ovih sedam miliona sudskih troškova kandidovalo za miritelja, ili možda to što nije ni u svom trećem mandatu u MO uočila problem brojnih tužbi i enormnih troškova po tom osnovu. Posebno smo u SOVCG zabrinuti zbog vojnika po ugovoru na koje MO jedino može ispoljiti svoje prijetnje na način što im neće produžiti ugovor o službi u VCG, dok su ostale kategorije zaposlenih zaštićene činjenicom da su zasnovale radni odnos na neodređeno vrijeme”, kaže Čobeljić.

Kada će biti plaćeni oficiri, koji nemaju rješenje o postavljenju

“Zašto se i danas drastično nezakonito postupa na zahtjeve zaposlenih u VCG, ako je cilj da se eliminišu sudski postupci? Da li će se mladim oficirima u Vojsci koji već dvije godine potražuju prava po osnovu zastupanja na dužnosti odgovariti na zahtjeve, uzimajući u obzir to da su sve njihove kolege koji su podnijeli tužbe po tom osnovu dobili sporove? Da li ste u MO sigurni da zastrašivanje zaposlenih neće proizvesti kontraefekte od onih koje vi očekujete? Kada će oficirima i podoficirima koji već dvije godine nemaju rješenja o postavljenju na dužnost, iako istu obavljaju, ovo pitanje biti riješeno, odnosno kada će biti obeštećeni? Kada će se obeštetiti pripadnici Vojske koji već duži niz godina plaćaju zakupninu umjesto otkupa stanova, da li će biti obeštećeni samo oni koji su podnijeli tužbe ili svi koji trpe te štete? Šta se podrazumijeva pod ‘’nepotrebne sudske postupke’’ zbog kojih će se ‘’pozivati na odgovornost’’, na koga se ovo odnosi, administraciju ili zaposlene?,” pita Čobeljić.

Bonus video: