Medini traže da država reaguje u Petrovcu: Spriječite novo uništavanje

Ruski investitor podigao zgradu od šest spratova, iako mu je dozvoljeno
131 pregleda 8 komentar(a)
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.05.2017. 17:08h

Petrovačka staromještanska porodica Medin pozvala je državu, Opštinu i Upravu za inspekcijske poslove da spriječe urbanističko divljanje na lokalitetu Krš Medinski na periferiji Petrovca, gdje je ruski investitor, kako tvrde, podigao zgradu od šest spratova, iako mu je dozvoljeno svega tri.

Oni su upozorili da graditelj ne namjerava da staje te da se boje da će uska, nesvakidašnja zgrada, koja je nikla između starih petrovačkih kuća, biti još veća, da sa planira gradnja još etaža.

„Nažalost devastacija Petrovca se nastavalja. Pored novosagrađenih objekata, koji su zaklonili pogled ka moru, te uništile nekada jedno od najljepših mjesta na Jadranu, na red su došle i najstarije kuće.

Sa žalošću moramo konstatovati da je na samo 50 metara od Rimskog mozaika, starog arheološkog nalazišta na lokalitetu Mirište iz III vijeka, među starim kamenim kućama, niklo 'čudovište' od šest etaža sa tendencijom da se još gradi“, navodi se u otvorenom pismu porodice Medin.

Oni su dodali da ova građevina ugrožava izgled starog jezgra Petrovca, te da zaklanja pogled ka moru kućama koje su sagrađene u brdu, a stare su više stotina godina.

„Umjesto da ovaj dio Petrovca država stavi pod zaštitu, ona dopušta ovakvo devastiranje.

Zbog neodgovornog odnosa, kako prema cijelom primorju, tako i prema Petrovcu, nastavlja se uništavanja nekada lijepog i uređenog primorskog mjesta. Ova zgrada se gradi na manje od 300 kvadrata na parceli 102 KO Petrovac, po planskoj dokumentaciji Opštine Budva.

Vlasnik po planskim dokumentima ima pravo da gradi tri etaže, a već je sagrađeno šest, sa ankerima, kao da će se graditi i dalje u visinu“, upozorili su Medini.

Kako dodaju, po planu, investitir nema pravo da otvara prozore na sjevernoj strani, a „otvorio ih je deset“.

„Pitamo se kakva je to osoba da toliko drsko prelazi dozvoljena ovlašćenja gradnje i ko mu to u ime građevinske republičke inspekcije dozvoljava, ne reagujući na ovakvo divljanje.

Napominjemo da je za ovakve prekršaje nadležna Inspekcija zaštite prostora.

Gradnja zgrade je počela pred kraj prošle godine, a građevinska inspekcija do sada nije našla za shodno da spriječi ovu devastaciju.

Pitamo se da li ćemo se morati iseljavati iz kuća koje postoje više stotina godina“, zaključili su Medini u pismu upućenoj državi, Opštini i Upravi za inspekcijske poslove.

Bonus video: