Neće stazu za bicikliste na trotoaru

„Nema mjesta ni prostora da se radi biciklistička staza preko navedenog dvorišta zgrade. Predlažem da se bez čekanja, odmah, izgrađeni dio biciklističke staze, crvena površina, premaže cementnim mlijekom“, predložio je predsjednika skupštine stanara Mrvalj Keković
57 pregleda 3 komentar(a)
biciklistička staza, Foto: Luka Zeković
biciklistička staza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.05.2017. 06:43h

Stanari zgrade „Simpa“ uložili su žalbu Glavnom gradu na građevinsku dozvolu za izgradnju biciklističke staze, iako se njena izgradnje u ovom dijelu Moskovske ulice privodi kraju.

Biciklistička staza je planirana na platou u sklopu stambeno-poslovnog prostora, koji pripada zgradi.

„Kako je ovaj prostor pod sudskim sporom i nije riješeno pitanje vlasništva, a pored toga, prema važećem DUP-u „Novi grad 1 i 2 - izmjene i dopune“ od 2012. godine, u Planu namjene površina, ovaj prostor je označen kao „površine za stanovanje veće gustine sa djelatnostima“, ne za saobraćajnice. Izgradnja saobraćajnice - biciklističke staze, predstavljala bi kršenje zakona“, smatraju stanari koje predstavlja upravnik Luka Božović.

Božović dodaje da je dodatan razlog žalbu taj što je prije desetak godina uprava grada izvršila prenamjenu trotoara, koji se nalazio uz kolovoz i pretvorila ga u parking prostor.

Usljed toga, pješaci su morali da prolaze kroz zonu stambeno-poslovnog prostora zgrade, koji su svakodnevno koristili više od 350 stanara zgrade.

Time je, navodi Božović, opterećen prostor uz zgradu, koji je jedini manipulativni prostor koji poslovni objekat, koji radi u prizemlju, može da koristi prilikom prijema i skladištenja robe.

„Sada se, izgradnjom ove biciklističke staze, potpuno onemogućuje rad poslovnog prostora, na biciklističkoj stazi zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje vozila, i uzurpira zajednička svojina etažnih vlasnika zgrade Moskovska 2-18. i na kraju krši važeći DUP grada Podgorice“, ističe Božović.

Stoga stanari predlažu da se betonira parking, odnosno da se vrati trotoar uz kolovoz, te da biciklističku stazu izgrade uz kolovoz.

„Nema mjesta ni prostora da se radi biciklistička staza preko navedenog dvorišta zgrade. Predlažem da se bez čekanja, odmah, izgrađeni dio biciklističke staze, crvena površina, premaže cementnim mlijekom“, predložio je predsjednika skupštine stanara Mrvalj Keković.

Bonus video: