Murići više nisu gladni, uskoro i obnova kuće

„Mnogo je i ako je ovo samo san. Ne znam šta da kažem. Postoji li uopšte način da se zahvalim tim ljudima koje čak ni ne poznajem? Smijem li već da se radujem da će moja djeca sljedeću zimu dočekati u suvom i toplom? Mnogo je to za nas“, isprekidanim glasom je rekla Sadija
118 pregleda 3 komentar(a)
Murići
Murići
Ažurirano: 15.05.2017. 07:20h

Podgorička „Čelebić kompanija“ obnoviće kuću petočlane porodice Sadije Murić iz rožajskog Besnika. Oni će obezbijediti kompeltan materijal za obnovu krovne konstrukcije i dvije sobe čiji zidovi su puni vlage, koji će dopremiti u Rožaje.

Majstore za izvođenje radova će angažovati direktor „Humanitarne organizacije Rožaje“ (HOR) Jusuf Jusko Ćatović.

„Priču o siromašnom i neuslovnom životu rožajske porodice smo pročitali na portalu „Vijesti“. Dotaklo nas je koliko dostojanstveno podnose sve nedaće koje su ih zadesile i kako je njihova jedina želja da redovno imaju čašu mlijeka. U razgovoru sa Ćatovićem smo saznali da je njihova najveća želja da imaju kravu ispunjena, pa smo tražili drugo rješenje“, kazala je PR menadžer „Čelebić kompanije“ Maja Krstajić Radoman.

Rukovodstvo kompanije je donijelo odluku da Murićima adaptira kuću.

„Dogovorili smo da reagujemo što prije kako bi porodica dobila humanije uslove za život. Obezbijedićemo kompeltan materijal po spisku koji nam je dostavio Ćatović i otpremiti ga u Rožaje“, kazala je Krstajić Radoman.

Kako su „Vijesti“ ranije pisale Sadija Murić ima teško bolesnog supruga i troje djece od kojih su dvoje sa posebnim potrebama. Njihova svakodnevica je protkana strahom od padavina jer im krov prokišnjava pa dodatno natopljava zidove pune vlage i memle. Selotejp kojim su oblijepili plafon je slaba zaštita od loših vremenskih prilika kakve su u Rožajama većinom godine.

Kako je Sadija tada kazala „Vijestima“ nju, ipak, najviše brine glad i to što ne može računati na makar jedan redovan obrok dnevno djeci. Zato je njen najveći san bio da dobiju kravu. Nakon teksta u našoj novini, ispunio ga je Rožajac Muhamed Murić koji živi u Njemačkoj.

„Majka je pomuzla čak šest litara mlijeka. Imali smo vareniku juče, a imaćemo i danas“, sa neobičnom radošću u glasu je kazao Sadijin maloljetni sin koji je odmah nakon što je krava stigla pokušao da je pomuze.

Kada su Murići čuli da će uskoro dobiti i novi dom, Sadija je u nevejerici gledala i samo ćutala. Progovorila je tek nakon nekoliko minuta.

„Mnogo je i ako je ovo samo san. Ne znam šta da kažem. Postoji li uopšte način da se zahvalim tim ljudima koje čak ni ne poznajem? Smijem li već da se radujem da će moja djeca sljedeću zimu dočekati u suvom i toplom? Mnogo je to za nas“, isprekidanim glasom je rekla Sadija.

Ćatović je kazao da je „Dawa grupa“ iz Luksemburga obezbijedila novac za radove na renoviranju kuće. Baranin Sadik Arap koji živi u Francuskoj, će donirati laminat i potrebne stvari za kuću.

Bonus video: