Fešta "Primavera" u Herceg Novom: Bogatstvo ukusa, boja i mirisa

Predstavnici NVO, kuvari profesionalaci i amateri, proizvođači likera i različitih delicija izložili su njihove proizvode na 20-ak trpeza, a 25 stolova su bili donatorski
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2017. 12:42h

Fešta "Primavera" koju je u nedjelju na terasi hotela "Vojvodina" u Herceg Novom organizovalo nevladino udruženje "Ruke" bio je izuzetan gastronomski, muzički i likovni dogđaj u kome su uživali mještani, ali i turisti iz Rusije, Norveške i Njemačke.

Fešta "Primavera" je, podsjećaju organizatori, zamišljena kao mali proljećni festival koji u gastronomski fokus stavlja samoniklo bilje našeg podneblja, jestivo, začinsko i ljekovito: žućenicu, šparogu, rukolu, mažuranu, ruzmarin, žalfiju, metvicu i druge biljke.

Predstavnici NVO, kuvari profesionalaci i amateri, proizvođači likera i različitih delicija izložili su njihove proizvode na 20-ak trpeza, a 25 stolova su bili donatorski.

Dušanka Dević predsjednica udruženja žena "Bonaca" iz Zelenike kaže da uvijek rado učestvuje u programima koje organiuje NVO "Ruke".

One su za donatorski sto pripremile sok od koprive, kolač sa medom od maslačka, pitu od livadskog zelja, rolat od rukole i žućenice i tradicionalno pripremljenu žućenicu sa jajima i krompirom.

Prvi put na fešti su učestvovali Klub zdravlja "Boka" i učenici kuvarstva Srednje mješovite škole "Ivan Goran Kovačić".

Novak Čerović učenik četvrtog razreda na smjeru kulinarstvo, zadovoljan je učešćem na "Primaveri" i vjeruje da bi saradnju, na obostranu korist, trebalo nastaviti. Na njihovom stolu bili su uglavnom specijaliteti sa žućenicom, a posebnu pažnju privukle su kruške punjene šparogama.

U programu su učestvovali i mažoret klub "Lili", likovna maštaonica, fitnes klub "Be fit", školica sporta "Džamp" i vokalni solisti koji su nastupili na koncertu koji je u subotu održan u Dvorani "Park" povodom 10 godina festivala "Bruna Špiler". Predavanje o ljekovitosti bilja održao je poznati travar Branislav Popović iz Bijele.

U sklopu fešte "Primavera" u subotu su u saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena i Planinarskim klubom "Subra", NVO "Ruke" organizovale izlet sa upoznavanjem, sakupljanjem i degustacijom samoniklog bilja Orjena. Na kraju je priređen zajednički ručak u planinarskom domu "Za Vratlom".

NVO "Ruke" već nekoliko godina organizuje programe posvećene godišnjim dobima sa akcentom na neku biljku iz Boke.

"Sve su ove stađunske fešte lijepa prezentacija grada, posebno za turiste, gdje možemo pokazati i kreativnost i tradicija", kaže Milina Kovačević iz NVO "Ruke".

Fešte bi svakako ubuduće trebalo da podrže i Opština i Turistička organizacija.

Galerija

Bonus video: