Počela vakcinacija ovaca protiv bolesti plavog jezika

Uprava naglašava da je potrebno sva goveda mlađa od tri mjeseca, koja ne podliježu vakcinaciji protiv bolesti plavog jezika, vakcinisati protiv bolesti kvrgave kože
192 pregleda 0 komentar(a)
ovce plavi jezik, Foto: Svetlana Mandić
ovce plavi jezik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.05.2017. 08:55h

Vakcinacija ovaca protiv bolesti plavi jezik počela je na cijeloj teritoriji Crne Gore, kao i revakcinacija goveda protiv ove opasne zarazne bolesti, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Vakcinišu se ovce i jagnjad starosti jedan mjesec, kao i sva goveda starija od tri mjeseca.

Vakcinacijom životinja stvara se imunitet protiv virusa bolesti plavog jezika.

"Nakon vakcinacije ovaca i revakcinacije goveda, životinje će roku od 21 dan steći imunitet koji se održava u vakcinisanoj populaciji godinu dana, a čime se sprječava izbijanje epidemije većih razmjera na području zemlje", kaže se u saopštenju.

Nakon završetka vakcinacije protiv bolesti plavog jezika, otpočeće vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarnu politiku naglašava da je potrebno sva goveda mlađa od tri mjeseca, koja ne podliježu vakcinaciji protiv bolesti plavog jezika, vakcinisati protiv bolesti kvrgave kože.

Ističe se da nema kontraindikacija za primjenu vakcina protiv bolesti plavog jezika kod gravidnih životinja, niti ograničenja za upotrebu mlijeka i mesa od vakcinisanih životinja.

Podsjeća se da je držalac životinja dužan da omogući sprovođenje vakcinacije koja je besplatna, kao i da su njegovi troškovi identifikacije goveda i ovaca.

"Pozivamo vlasnike stoke na saradnju u ovoj aktivnosti važnoj za prevenciju pojave bolesti, uz preporuku da prate uputstva stručnih službi", kaže se u saopštenju.

Bonus video: