Fond: Liječenje Veselina Mirovića će platiti država

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić kazao je “Vijestima” da je juče dva puta pokušao da stupi u kontakt sa Mirovićem
178 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Mirović, Foto: Dragana Šćepanović
Veselin Mirović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 11.05.2017. 18:35h

Neće biti nikakvog problema da se Mojkovčaninu Veselinu Miroviću obezbijedi liječenje o trošku države, ukoliko bude indikacija da mu je neophodna pumpa za mehaničku potporu rada srca.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić kazao je “Vijestima” da je juče dva puta pokušao da stupi u kontakt sa Mirovićem, kako bi mu objasnio na koji način može da ostvari pravo na liječenje u inostranstvu i da bi što prije ušao u proceduru liječenja.

“Pacijent se prvo mora obratiti referentnoj ustanovi iz svog prebivališta, odnosno Bolnici u Bijelom Polju... Na osnovu konzilijarnog mišljenja ljekara kardiohirurga, odnosno kardiologa iz Kliničkog centra, ako se predloži ugradnja pumpe za mehaničku potporu rada srca, Fond će pacijenta uputiti u “Rebro” iz Zagreba”, pojasnio je Čirgić.

Procedura za upućivanje pacijenata na liječenje u inostranstvo, prema ranijim navodima iz FZO, traje oko sedmicu, a u pojedinim slučajevima i kraće.

Mirović, inače samohrani otac dvoje djece, ranije je kazao “Vijestima” da neće živjeti duže od pola godine, ukoliko ne operiše srce.

Transplantacija srca mu je, prema otpusnoj listi od prije sedam godina, predložena, ali nije uspio da nađe novac za zahvat u nekom od evropskih centara. On je kazao da je, zahvaljujući donacijama, uspio da prikupi oko 28 hiljada eura, a ranije oko 20 hiljada za jednu od zahtjevnih operacija.

Naglasio je da mu je jedini prihod oko 60 eura nadoknade za tuđu njegu i pomoć i da sa dvoje djece živi, uglavnom, od pomoći drugih.

Bonus video: