"Brzina ili život": Saobraćajne nezgode su rezultat sistemskih grešaka

Nuhodžić je kazao je da strategija predviđa akcije usmjerene na smanjenje broja poginulih u saobraćajnim nezgodama za 50 odsto i broja teških povreda za 30 odsto
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2017. 17:54h

Saobraćajne nezgode nijesu nesreće koje se dešavaju slučajno, već rezultat sistemskih grešaka u trouglu čovjek - put - vozilo i mogu se spriječiti samo kroz udruženo djelovanje i sistemski pristup društva. Brzina je u samom srcu problema bezbjednosti u saobraćaju", kazala je šefica Svjetske zdravstvene organizacije Mina Brajović.

Ona je govorila na skupu Brzina ili život, koji su organizovali Vlada Crne Gore i Sistem Ujedinjenih nacija u zemlji, u okviru Globalne sedmice bezbjednosti u saobraćaju.

U zajedničkom saopštenju Vlade i UN piše da je skup u Eko zgradi UN u Podgorici okupio sve relevantne aktere iz oblasti bezbjednosti u saobraćaju uključujući visoke predstavnike Vlade, Skupštine, civilnog sektora, međunarodnih organizacija, akademije, privatnog sektora i lokalne vlasti, kako bi zajedničkim snagama identifikovali konkretne načine prevazilaženja rastućeg problema bezbjednosti u saobraćaju.

"Ministri unutrašnjih poslova, zdravlja i saobraćaja u Vladi Crne Gore iskazali su stratešku opredijeljenost države ka daljem unapređenju bezbjednosti drumskog saobraćaja koja je artikulisana Strategijom poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju za period 2010-2019", piše u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da strategija predviđa akcije usmjerene na smanjenje broja poginulih u saobraćajnim nezgodama za 50 odsto i broja teških povreda za 30 odsto.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova će intenzivirati preventivne i represivne aktivnosti pojačane kontrole", najavio je Nuhodžić.

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović kazao je da se to ministarstvo posebno fokusira na uspostavljanje stabilnog sistema izdavanja i monitoringa ljekarskih uvjerenja, unapređenje informacionog sistema za hitnu medicinsku pomoć, kao i razvoja alata za praćenje napretka u oblasti bezbjednosti na putevima.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković ukazao je na važnost razvoja infrastrukture, kao preduslova za unapređenje bezbjednosti u saobraćaju:

"Crna Gora je snažno na liniji globalnog strateškog opredjeljenja iz Dekade akcije za bezbjednost u saobraćaju 2011-2020. Investicije u bezbjednu infrastruktru predstavljaju preduslov ostvarenja ove vizije", rekao je on. Profesor Milan Vujanić sa Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Budvi kazao je da u saobraćaju u svijetu godišnje strada 1.250.000 ljudi.

"Što je u prosjeku 3.000 osoba, uključujući 500 djece, svakog dana", kazao je on.

Vujanić je na skupu predstavio naučnu analizu stanja bezbjednosti u saobraćaju u Crnoj Gori i analizu dubinskih uzroka i drugoročnih posljedica.

"Do 2020. saobraćajne nesreće biće peti po redu uzročnik smrti u svijetu. Brzina je ključni faktor bezbjednosti u saobraćaju", rekao je on.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, polovina stradalih su pješaci, biciklisti ili motociklisti.

Posebno je ranjiva mlađa populacija, imajući u vidu činjenicu da su saobraćajne nesreće globalno vodeći uzrok smrtnosti za populaciju između 15-29 godina. Brzina vožnje igra presudnu ulogu.

SZO procjenjuje da bi smanjenje prosječne brzine za svega 5 odsto rezultiralo smanjanjem smrtnosti u saobraćaju za čak 30 odsto.

"Navedeni podaci obavezuju na združene napore i multisektorsku saradnju kako bi se pružio efikasan odgovor društva na ovaj kompleksni izazov", kazala je koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni.

Galerija

Bonus video: