Novinari Vijesti i CIN-a osvojili sve nagrade EU

Jelena Jovanović dobitnica je prve nagrade za serijal o nezakonitom postavljanju kamera u Kotoru
432 pregleda 2 komentar(a)
Vijesti logo, Foto: Vijesti
Vijesti logo, Foto: Vijesti
Ažurirano: 10.05.2017. 05:56h

Novinari Vijesti i CIN-a Crna Gora osvojili sve ovogodišnje EU nagrade za istraživačko novinarstvo.

Novinarka “Vijesti” Jelena Jovanović dobitnica je prve nagrade EU za istraživačko novinarstvo za 2016. godinu, za serijal tekstova o tome kako su pripadnici kriminalnih klanova nezakonito postavili kamere i nadgledali glavne saobraćajnice u Kotoru.

Druga nagrada pripala je Mileni Perović Korać i Milki Tadić Mijović, iz Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, za serijal priča pod zajedničkim naslovom “Korupcija na lokalnom nivou - Kolašin”, dok je najbolji mladi novinar Ivan Čađenović, iz Dnevnog lista “Vijesti”, za serijal tekstova o sumnjama da je dekan Pravnog fakulteta UCG plagirao udžbenik i doktorski rad.

Milena Perović Korać je novinarka i nedjeljnika “Monitor” i takođe dobitnica prošlogodišnje nagrade EU.

Odluku o nagradama donio je, kako je ranije objavljeno, žiri u sastavu: profesorica Olivera Komar (predsjednica) i novinari Dragoljub Vuković, Snežana Nikčević, Sonja Drobac i Olivera Nikolić. Nagrade dobitnicima biće svečano uručene u četvrtak, 11. maja, u 11 sati, u EU info centru, a dobitinici su o tome obaviješteni mailovima.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 17 istraživačkih priča.

Nagrade EU za istraživačko novinarstvo dodijeljene su ove godine treći put za redom, u okviru regionalnog projekta koji se posredstvom Mirovnog instituta u Ljubljani realizuje u šest zemalja regiona (Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, na Kosovu) i Turskoj.

Nacionalni koordinator za Crnu Goru je Institut za medije Crne Gore, na čijem je čelu Vladan Mićunović.

Bonus video: