Džafić da ne vrši pritisak na Savjet zbog Pinka

Džafić je na sjednici, kako saznaju “Vijesti”, rekao da se ne radi o bilo kakvom pritisku, već da Koljenović nije bio ovlašćen da daje obavještenja sa sjednice
107 pregleda 6 komentar(a)
Abaz Beli Džafić, Foto: Zoran Đurić
Abaz Beli Džafić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.05.2017. 17:19h

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) upozorio je direktora Abaza Džafića da ne može da se miješa i ograničava javno istupanje članova Savjeta.

Takva odluka donijeta je nakon Džafićevog protivljenja zbog ranije izjave člana Savjeta AEM-a Edina Koljenovića “Vijestima”, koji je rekao da su Džafiću predložili da razmotri ozbiljnije sankcionisanje televizije Pink M, ukoliko se usvoji još jedan prigovor na njeno izvještavanje.

Džafić je, prema informacijama “Vijesti”, protestovao protiv takvog istupa u medijima bez prethodne saglasnosti, obrazloživši da je to suprotno Statutu i Zakonu.

To je Koljenović shvatio kao pritisak, a pored kolege iz Građanske alijanse i člana Savjeta Darka Ivanovića, u tome ga je podržao i Ranko Vujović.

“SAEM jednoglasno upozorava direktora da nije prihvatljivo miješanje direktora u izjave koje članovi Savjeta daju pojedinačnim medijima, i da je Zakon i Statut ovlastio predsjednika SAEM-a da putem medija obavještava o radu Savjeta, ali to ne znači da ostali članovi Savjeta ne mogu da komentarišu bilo šta iz oblasti kojom se bavi SAEM”, navodi se u zaključku Savjeta.

Džafić je na sjednici, kako saznaju “Vijesti”, rekao da se ne radi o bilo kakvom pritisku, već da Koljenović nije bio ovlašćen da daje obavještenja sa sjednice.

Koljenović je na sjednici istakao da je imao pravo da u medijima komentariše zaključak SAEM-a i informaciju koju je dobio Savjet. Naglasio je da je jasno da on nije informisao javnost o radu Savjeta, već da je na poziv novinara u tekstu dao svoje lično mišljenje i nije predstavljao stavove SAEM-a.

Ivanović je kazao na sjednici da svaki član Savjeta ima pravo da komentariše u medijima šta god želi, dok direktor AEM može da objavi demanti ukoliko nije suglasan sa tim. Džafić je kazao da će u budućnosti koristiti svoje pravo da demantuje netačne informacije.

Savjet AEM-a je ranije odlučio da se ozbiljnije pozabavi kršenjem programskih standarda televizije Pink M, a isti je preinačio više Džafićevih odluka i prihvatio prigovore na izvještavanje ove televizije.

Ivanović je najavio da će Televizija Pink M u okviru zakona snositi posljedice zbog kršenja standarda.

Bonus video: