POTPISAN SPORAZUM O PRIVREDNO-TEHNIČKOJ SARADNJI

Donacija kineske Vlade za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari

Simović je ocijenio da je nova donacija kineske Vlade, vezana za rekonstrukciju mosta na Tari, novi prijateljski gest Kine i novi most prijateljstva, povjerenja i saradnje sa Crnom Gorom
211 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Simović, Cui Dživei, Foto: Gov.me/S. Matić
Milutin Simović, Cui Dživei, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 09.05.2017. 17:21h

Most na Đurđevića Tari, čija će rekonstrukcija biti finansirana donacijom kineske Vlade, biće još jedan most prijateljstva i saradnje u tradicionalno dobrim odnosima Kine i Crne Gore, ocijenjeno je danas prilikom potpisivanja Sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji između vlada dvije zemlje.

Sporazum, kojim je kineska Vlada opredijelila bespovratnu pomoć u iznosu od 20 miliona kineskih juana, odnosno 2,65 miliona eura, potpisali su danas potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, i ambasador Kine, Cui Dživei.

Dživei je rekao da sanacija mosta na Tari ima veliki i istorijski značaj za učvršćivanje tradicionalnog prijateljstva dva naroda, ali i praktični, u cilju nastavka promovisanja saradnje, ali i povećanja broja kineskih turista.

„Osim što predstavlja važan saobraćajni čvor na sjeveru Crne Gore i turistički potencijal, most na Đurđevića Tari ima istorijski značaj i nosi borbeni duh, s obzirom da je tokom drugog svjetskog rata igrao važnu ulogu u borbi protiv fašizma“, kazao je Dživei, saopšteno je iz Vlade.

On je podsjetio i na činjenicu da je kod kineskog naroda i danas veoma popularan film „Most“, koji je snimljen na toj lokaciji.

„Možemo reći da ovaj most povezuje srca kineskog i crnogorskog naroda i da je odraz njihovog tradicionalog prijateljstva“, kazao je ambasador.

On je podsjetio na važnost inicijativa „Pojas i put“ i „16+1“, kao mehanizama saradnje kroz koje su, kako je dodao, Kina i Crna Gora međusobno održali političko povjerenje na visokom nivou, obostrano razumijevanje i podršku u pitanjima koja se tiču glavnih briga i nacionalnih interesa.

Dživei je podsjetio i na važnost saradnje i podrške kineske Vlade u projektima od značaja za poboljšanje kvaliteta života građana širom Crne Gore, među kojima su i značajne donacije.

Simović je ocijenio da je nova donacija kineske Vlade, vezana za rekonstrukciju mosta na Tari, novi prijateljski gest Kine i novi most prijateljstva, povjerenja i saradnje sa Crnom Gorom.

Prema njegovim riječima, most je univerzalni simbol, simbol želje da se premoste razlike, da ljudi žive zajedno i u dobru.

Taj projekat, dodao je, nosi simboliku današnje Crne Gore. „Dok ovih mjeseci graditelji iz Kine grade jedan novi most u Crnoj Gori, most Moračica, koji će biti graditeljski podvig i ukras autoputa, naši prijatelji počinju projekat obnavljanja jednog starog velelepnog mosta kakav je ovaj na Đurđevića Tari“.

„Čini mi se da to na jedan slikovit način govori o današnjoj Crnoj Gori – modernoj, evropskoj i evroatlantskoj. O Crnoj Gori koja hoće i želi da sačuva stare mostove kojima su vjekovima koračala prijateljstva, ali i Crnoj Gori koja želi i hoće da gradi nove mostove“, ocijenio je Simović.

To je, dodao je, interes i potreba svih građana Crne Gore koja je prepoznata u regionu po svojoj posvećenosti kada je u pitanju izgradnja mostova povjerenja i saradnje sa regionom i šire. „To je ono zbog čega Crna Gora nije slučajno dobila epitet arhitekte regionalne stabilnosti“.

Na tim osnovama, kako je rekao, Crna Gora ulaže dodatnu energiju i daje poseban značaj i gradnji unutrašnjih mostova.

„Unutrašnjih mostova koji treba da premoste razlike unutar Crne Gore, jer smo sigurni da je integrisana Crna Gora najbolja garancija moderne i prospertitetne države“, poručio je Simović.