Vlada da objasni kako radi divlja marina Solila

Iz Morskog dobra potvrdili da Stara Račica nije zakupljena
102 pregleda 2 komentar(a)
marina Solila, Foto: Siniša Luković
marina Solila, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.05.2017. 14:54h

Predstavnici jednog od tri strana investortora koja u Boki i zalivu Trašte grade ili imaju marine, zatražili su od Savjeta stranih investitora da od Vlade dobije objašnjenje kako je moguće da se toleriše višegodišnje nezakonito poslovanje divlje marine Solila, na lokalitetu Stara Račica.

To je potvrdio „Vijestima“ visokopozicionirani izvor iz jedne od tih kompanija.

Neavno se u toj „marini“ zapalila i potonula jahta „Yulia“, a u more izlilo više stotina litara nafte.

Iz JP „Morsko dobro“ „Vijestima“ je potvrdili da“sezonsko pristanište-privezište“ Stara Račica nije nikome ustupljeno u zakup.

Pored nekoliko plovila „Yacht Voyagea“ ovdje je i juče bila vezana 40-metarska megajahta „Mona Lisa“ koja je u nevremenu krajem prošle godine takođe napravila incident, pokidavši svoje vezove i udarajući u obalu i okolna plovila.

Inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar kazao je „Vijestima“ da je inspekcija završila svoj dio posla oko sanacije ekološke štete i posljedica zapaljenja jahte „Yulia“ i da je svoj nalaz poslala Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

„Od njih tražimo pravni savjet kako da postupimo i zatvorimo nešto što nema definisani status, jer objekat na Staroj Račici nije ni privezište, ni pristanite, a najmanje je marina . Činjenica je da ovaj objekta ne uspunjava ni minimum tehničkih uslova, ni sigurnosnih da bude bilo što od te tri kategorije objekata nautičkog turizma”, kazao je Lompar.

On je dodao da objekat mora biti predmet kontrola i svih ostalih inspekcija, jer postoji osnovana sumnja da se firma koja ga koristi, nelegalno bavi privrednom djelatnošću iznajmnjivanja plovila, odnosno pružanja usluga veza za plovila.

Radonjić već deset dana ignoriše pitanja “Vijesti”

Direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva kapetan Vladan Radonjić , koji zvanično treba da zatvori nelegalnu marinu u Tivatskom zalivu, ni nakon deset dana nije odgovorio na pitanja “Vijesti” .

Radonjića smo pitali kako je moguće da ovdje godinama na divlje funkcioniše marina koja ne ispunjava ni minimum tehničkih uslova, a reklamira se na internetu i sajmovima turizma, kako se u njoj obavlja privredna djelatnost, te što će i kada država učiniti da se to spriječi, a odgovorni za to kazne po zakonu.

Bonus video: