Orav: Crna Gora pripada EU i EU pripada Crnoj Gori

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je čestitajući praznike istakao da Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom predstavljaju našu budućnost i prošlost
192 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2017. 17:26h

U Podgorici je danas u prostorijama EU Info centra svečano proslavljen Dan Evrope.

U ime organizatora prisutnima se tim povodom obratio šef delegacije Evropske unije u Crnoj gori Aivo Orav koji je prisutnima poželio dobrodošlicu i ukazao na značaj obilježavanja Dana Evrope.

"Danas slavimo dan Evrope i ono što nas ujedinjava i što nas povezuje. Ove godine slavimo 60 godina od potpisivanja rimskog ugovora. Integracije nijesu ono čime se bave politicari već se njima bave i imaju koristi i građani. Uz pomoć EU mi imamo bolji kvalitet vode, unapređene puteve, medicinske usluge i mnogo toga i drago nam je što 76 odsto građana ove države podržava članstvo u EU. Integracija u EU nije nešto o čemu samo govore političari i birokrate, to je nešto što građani Crne Gore već mogu da osjete i vide. Imate našu podršku da nastavite dalje na putu ka punopravnom članstvu. Crna Gora pripada Evropskoj uniji i Evropska unija pripada Crnoj Gori”, rekao je Orav.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je čestitajući praznike istakao da Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom predstavljaju našu budućnost i prošlost.

"Oba praznika su tekovine slobode, mira i potrebe za prosperitetom. Ime i prezime su svijeta kojeg poznajemo i kojem težimo. Iskovali su ga naši preci, na nama je da ostvarimo njihovu plemenitu ideju, a da potomcima prenesemo viziju zajedništva i solidarnosti", saopštio je Stijepović.

On je naglasio da Podgorica, kao i cijela Crna Gora danas u nasljeđu, ali i obavezi imaju njegovanje mira, različitosti, očuvanje stabilnosti i otklon od svakog oblika mržnje.

"Ovdje, na ovaj datum i u ovom času, zajedno sa svima vama svjedočim trenutku u kom Podgorica i naša Crna Gora predstavljaju uspješnu balkansku priču. Članstvo u NATO je zaokruženo, a u rukama nam je ključ ka evropskom. Sudbina nam je izgleda dodijelila proljeće za najznačajnije događaje. Dio smo one priče koja stvara istorijske simbole", ocijenio je Stijepović.

On je istakao da smo svi svjedoci, ali i učesnici važnog procesa koji će nadograditi suštinu našeg grada i države, učiniti ih integrisanim dijelom većeg sistema u kojem granice ne igraju značajnu ulogu i gdje prosperitet svakog građanina predstavlja osnovu evropske ideje.

Stijepović je konstatovao da bez obzira na svakodnevne izazove, ne postoji segment gradske uprave koji nije duboko posvećen tom cilju.

"Mijenjamo se i učimo. Stvaramo i napredujemo. Usvajanje standarda nije uvijek lako, ali je neophodnost opravdana. Kada za cilj imamo bolji život naše djece, ne postoje teškoće koje nećemo prebroditi. Ostvarenje nije daleko, ali i bliske stvari ponekad zahtijevaju isti stepen truda i strpljenja", istakao je prvi čovjek Glavnog grada.

On je iznio ocjenu i da je Podgorica primjer evropskog grada koji promoviše fundamentalne vrijednosti na kojima se Unija zasniva.

"Multikulturalnost, multietničnost, tolerancija i osjećaj pripadnosti ma koliko različiti bili - ugrađeni su u mentalitetskom kodu našeg grada. Ostaćemo vjerni i posvećeni tim vrijednostima, jer su one za ponos ne samo nama, već i Evropi. Želimo da naš grad, naša država budu mjesto gdje dominiraju mir i stabilnost, gdje su sukobi i rat nezamislivi. Tu ideju moramo odnijeti tamo gdje je kolijevka evropskog zajedništva. Gdje se okupljaju svi koji su posvećeni zajedničkim vrijednostima demokratije, osnovnih prava i sveukupnog napretka" zaključio je Stijepović.

On se na kraju, u slavu žrtava Drugog svjetskog rata i u ime svijetle budućnosti naraštaja, zahvalio prisutnima na pažnji i još jednom svima poželio srećan Dan Evrope.

Govoreći o rezultatima u procesu pregovaranja Miodrag Radović, sekretar Ministarstva evropskih poslova, rekao je da Crna Gora ima pravo da slavi Dan Evrope.

"Danas je Crna Gora lider regiona u procesu pristupanja i sa zadovoljstvom pozdravljamo integraciju svojih susjeda. Uspjesi ostvareni u dosadašnjem periodu nedvosmisleno govore da je naša država na pravom putu, putu demokratskih reformi, ekonomske stabilnosti i evropske budućnosti",, rekao je Radović.

Za najmlađe je tim povodom bio pripremljen bogat zabavni program uz učešće animatora. U okviru dječjeg programa, nastupio je simfonijski orkestar Muzičke škole "Vasa Pavić", a svoja umijeća su predstavili mališani iz podgoričkih vrtića i učenici osnovnih škola.

Tokom ceremonije, Orav je uručio je nagrade pobjednicima likovnog konkursa „Evropa-to smo mi“, u kojem su učestvovale 43 škole iz 18 opština.

Prvu nagradu je dobila učenica Mirjana Drobnjak, učenica devetog razreda Osnovne škole Rifat Burdžović Tršo, iz Lozne kod Bijelo Polje, drugu David Jovanov, iz kotorske OŠ „Njegoš“, a treću Nikolina Radojičić iz OŠ „Dušan Đukanović“, iz Lukova kod Nikšića. Specijalnu nagradu za ukupan kvalitet dostavljenih radova dobila je Osnovna škola „Vuk Karadžić” iz Berana, za čije učenike će biti organozovan izlet na Skadarsko jezero. Prvonagrađena Mirjana dobila je nagradu i od Biciklo.me

U okviru bogatog programa za djecu učenici deset podgoričkih osnovnih škola, odmjerili su snage u „Igrama bez granica“. Skoro 200 djece, svih uzrasta, zajedno sa roditeljima i nastavnicima, imalo je priliku da na sajmu ambasada država članica EU (Švedske, Rumunije, Poljske, Slovačke, Češke, Mađarske, Austrije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Bugarske) proba tradicionalna jela koja su pripremili predstavnici ambasada zemalja EU. Sve informacije o tome gdje je Crna Gora na evropskom putu prisutnima su dali predstavnici Ministarstva evropskih poslova, a o turističkoj ponudi Crne Gore posjetioci su mogli da saznaju na štandu Nacionalne turističke organizacije.

Simfonijski orkestar Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ je, pored intoniranja himni Crne Gore i Evropske unije, izveo Mocartovu „Malu noćnu muziku”.

Dan Evrope je i ove godine tradicionalno obilježen muzičkim koncertima i nizom aktivnosti koje su realizovane u saradnji sa ambasadama država članica, EU Info centrom i lokalnim partnerima.

Centralnoj proslavi su prethodila dva koncerta: 5. maja u Nikšiću, u saradnji sa Bedem festom, organizovana je DJ žurka povodom trideset godina postojanja EU programa Erasmus, a dan kasnije, 6. maja, Dan Evrope je proslavila i podgorička publika, uz hor Viva Vox.

Galerija

Bonus video: