Herceg Novi: Stanari upozoravali na bor koji se jutros srušio

Stanari okolnih zgrada upozoravali su nadležne da je stablo nakrivljeno i trulo, i da bi trebalo hitno reagovati. Prije skoro dva mjeseca Komunalna policija je naložila Stambeno komunalnom preduzeću da drvo ankerišu, ali su njihovi stručnjaci utvrdili da boru nema spasa i da bi ga trebalo posjeći. Nema odgovora zašto to nisu ranije uradili
57 pregleda 3 komentar(a)
bor HErceg Novi, Foto: Slavica Kosić
bor HErceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.05.2017. 10:15h

U centru grada u ulici Partizanski put jutros se srušio se alepski bor visok skoro 20 metara i star nekoliko decenija. Srećom nije bilo povrijedjenih, ni veće štete, iako je bor pao blizu lokalne saobraćajnice koja povezuje centar grada sa Gradskom lukom.

Stanari okolnih zgrada upozoravali su nadležne da je stablo nakrivljeno i trulo, i da bi trebalo hitno reagovati. Prije skoro dva mjeseca Komunalna policija je naložila Stambeno komunalnom preduzeću da drvo ankerišu, ali su njihovi stručnjaci utvrdili da boru nema spasa i da bi ga trebalo posjeći. Nema odgovora zašto to nisu ranije uradili.

Rukovodilac Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Ilija Peulić kaže da sedmično dobiju jedan do dva zahtjeva građana da se neko stablo ukloni iz njihovog dvorišta ili sa javne površine. “Riječ je o starom ili trulom stablu, ili korjenju tog drveća, najčešće palmi i borova, koje oštećuje vodovodne i kanalizacione cijevi, ali i drugu infrastrukturu”, navodi Peulić. Ističe da građani često protestvuju kada vide da se uklanjaju stabla, jer ne shvataju da je to jedini način da se spriječi da naprave veću štetu.

Alepski bor (Pinus halepensis) je crnogorična, izrazito mediteranska vrsta drveća koja se rasprostire na oko 3.000.000 ha. Rasprostranjen je na širokom području Mediterana od Maroka do Tunisa i Libije u sjevernoj Africi, a od jugoistočne Španije ide u južnu Francusku, Italiju, Hrvatsku i Crnu Goru odakle uz jadransku obalu prelazi u Grčku, Izrael i Jordan gdje mu je istočna granica. Raste do preko 1500 m nadmorske visine kao što je slučaj u Maroku i Alžiru. Često se uzgaja u kulturama, parkovima i na opožarenim površinama, jer je ta biljka rasla brzo i uništeno područje se brzo oporavljalo.

Bonus video: