Mugoša: Hoće li ministar bolje zdravstvo?

"Da li je sporno što će Komora konačno da ukazuje na neodgovornosti rukovodilaca, ilegalnu medicinsku praksu"
61 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Mugoša, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Mugoša, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.05.2017. 18:40h

Predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša, čiji izbor Ministarstvo zdravlja spori, pozvao je ministra Kenana Hrapovića da saopšti da li mu je u interesu uvođenje reda u zdravstvo ili nastavak sadašnjeg haosa i nezakonitosti.

"Da li je za ministra sporna činjenica da će Ljekarska komora konačno moći da radi u skladu sa zakonom i početi da ukazuje na devijantnosti zdravstvenog sistema, na odgovornosti kreatora zdravstvene politike, rukovodilaca zdravstvenih ustanova, ljekara koji neprofesionalno obavljaju dužnost, na sporne ugovore, neracionalno trošenje sredstava, ilegalnu medicinsku praksu,” zapitao je Mugoša u otvorenom pismu Hrapoviću.

On je pozvao ministra da “prestane sa opstrukcijom, uvaži većinsku volju ljekara i obezbijedi kontinuitet rada Komore”.

Takođe je ukazao na potrebu za potpuno integrisanim privatnim zdravstvom, unapređenjem znanja kroz obaveznu kontinuiranu medicinsku edukaciju, bolju ličnu i pravnu zaštitu ljekara, neophodnost bolje zdravstvene zaštite građana.

"Da li je Ministru ipak važnije nešto drugo?!", pita Mugoša.

On podsjeća ministra da nije dobio mandat da krši zakon, “zloupotrebljava položaj i služi se neistinama”. Mugoša se obrazio i kolega, navodćei da razumije da ih je teško animirati i ubijediti ih u značaj Ljekarske komore jer je većina iscrpljena svakodnevnim problemima na radnom mjestu, društvenim statusom i nedostatkom vjere u bolju budućnost.

Drugi razlog nepovjerenje je činjenica da niko ne zna šta je radila Komora od formiranja 1994.

On je nabrojao događaje koji su prethodili gašenju komore i pojedincima koji su, kaže, u tome učestvovali.

Mugoša podsjeća da je Sindikat doktora medicine upozoravao da nijedna skupština Ljekarske komore nije legalno izabrana, da je to bila krivica bivšeg predsjednika Đoka Jočića, bivših ministara i direktora zdravstvenih ustanova.

“Možete li zamisliti premijera Duška Markovića, da 2020. kaže da je nakon isteka mandata njegove Vlade neracionalno sprovoditi izbore i da će on nastaviti da rukovodi Vladom do 2022”? pita Mugoša, podsećajući kako je bivši ministar Budimir Šegrt to tvrdio za Ljekarsku komoru.

Inspektori ušli u Komoru prvi put kada i ja

"Tri dana nakon izborne skupštine, u prostorije Komore ušla su tri inspektora Uprave za inspekcijske poslove! Dva inspektora rada su provjeravala da li sam u međuvremenu nešto potpisivao. Treći je bio zdravstveni inspektor koji je potpuno neovlašćeno boravio u prostorijama Komore, tražio na uvid različitu dokumentaciju u vezi sa mojim izborom i pored upozorenja da na to nema pravo. Izvještaj i rješenje o inspekcijskom nadzoru nikada nam nijesu dostavljeni. To nije smetalo ministru da se, braneći svoja rješenja kojima je u međuvremenu blokirao rad Komore i praktično ugasio veoma značajnu instituciju našeg zdravstvenog sistema, pozove na rješenje koje je potpisao Božidar Vuksanović, direktor Uprave za inspekcijske poslove! Kako je ministar došao do tog rješenja, kada ono nije dostavljeno Ljekarskoj komori i šta tamo piše? Protiv zdravstvenog inspektora podnio sam krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu. Ovo je bila prva posjeta bilo kog inspektora Komori od osnivanja", navodi Mugoša.

Bonus video: