Pljevlja: Za muljanje u radu još niko ne haje

Odbor direktora Čistoće smijenio je u novembru prošle godine izvršniog direktora Harisa Krupu, a kao jedan od razloga naveden je i taj što nije poštovao ranije odluke Odbora koje su se odnosile na izvršavanje preporuka interne revizije
130 pregleda 0 komentar(a)
Čistoća Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Čistoća Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.05.2017. 19:21h

Rukovodstvo pljevaljskog preduzeća Čistoća nije pokrenulo postupak za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih, uprkos brojnim utvrđenim nepravilnostima u poslovanju od 2011. do 2013.

To je u izvještaju o kontroli poslovanja Čistoće za 2016. konstatovala rukovoditeljka Službe za unutrašnju reviziju Opštine Brankica Mosurović.

Ona navodi da rukovodstvo preduzeća nije realizovalo osam od 18 preporuka.

Mosurovićeva u izvještaju navodi da su analizom poslovanja u 2011, 2012. i 2013. godini, kada je Čistoćom upravljao kadar SNP-a, “utvrđene brojne nepravilnosti u evidentiranju poslovnih transakcija, poslebno kod ličnih primanja zaposlenih i obračuna poreza i doprinosa”.

“Knjiženja su izvršena bez validne računovodstvene dokumentacije, a odnose se na isplatu terenskog i prekovremenog rada i isplata preko Omladinske zadruge Gambit. Rukovodstvo društva nije pokrenulo postupak za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih za neevidentiranje troškova u poslovnim knjigama i završnim računima za prethodne godine, niti je izvršilo ispravke knjiženja. Iznosi ovih potraživanja i dalje su evidentirani preko računa 228 - potraživanja od zaposlenih i prikazani su u bilansu stanja za 2016“.

Mosurovićeva konstatuje da joj nije dostavljena sva dokumentacija i da je elektronska evidencija poslovnih transakcija za 2011. obrisana iz baze podataka.

Navodi i da joj nijesu dostavljene kopije izvještaja prometa preko registar kase u Motelu Vodice, koji posluje u sastavu Čistoće.

Odbor direktora Čistoće smijenio je u novembru prošle godine izvršniog direktora Harisa Krupu, a kao jedan od razloga naveden je i taj što nije poštovao ranije odluke Odbora koje su se odnosile na izvršavanje preporuka interne revizije.

“U već pokrenutim disciplinskim postupcima svojim neblagovremenim aktima omogućio je nastupanje roka zastarjelosti vođenja disciplinskog postupka, što je dovelo do nemogućnosti utvrđivanja disciplinske odgovornosti za zaposlene koji su kontinuirano vršili radnje sa ciljem nanošenja štete društvu i na taj način pribavljali sebi i drugima protivpravnu imovinsku korist“, piše u obrazloženju odluke o smjeni Krupe koju je potpisao predsjednik Odbora Milko Čolović.

Nakon smjene Krupe, mjesto izvršnog direktora pokrivao je vršilac dužnosti, a nedavno je Skupština Opštine dala saglasnost na odluku Odbora koji je za izvršnog direktora izabrao Sašu Ječmenicu, doskorašnjeg administratora Opštine.

Predviđeno je da Ječmenica preuzme upravljanje Čistoćom nakon provmajskih praznika.

Živković (DPS): Podnijeću prijavu ako novo rukovodstvo to ne učini

Odbornik DPS-a Danijel Živković kaže da od novog rukovodstva očekuje da pokrene krivični postupak protiv odgovornih za brojne nepravilnosti.

Istakao je da će podnijeti krivičnu prijavu, ako novo rukovodstvo “ne procesuira odgovorne za utvrđene nepravilnosti”.

Živković je ocijenio da izještaj revizora ukazuje na osnovanost sumnje da je bilo zloupotreba u radu.

“Zašto bi neko izbrisao dokumentaciju iz elektronske baze, da nije bilo nekih nepravilnosti”, rekao je on “Vijestima.

Bonus video: