Senat Univerziteta CG o pravilniku: Bez prakse nema diplome

“Stručna praksa će uticati na zapošljavanje, a obezbjeđuje bolje veze između Univerziteta i privrede/javnog sektora”
118 pregleda 0 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Vlada Crne Gore
Radmila Vojvodić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.05.2017. 12:02h

Stručna praksa obavezna je za sve studente Univerziteta i sastavni je dio nastave koji podrazumijeva praktičan rad sa ciljem sticanja praktičnih znanja i vještina za nesmetano uključivanje na tržište rada, propisano je Pravilnikom o stručnoj praksi studenata.

O ovom dokumentu na današnjoj sjednici izjasniće se Senat UCG. Ističe se da će praksa biti obavezan dio tokom trogodišnjih osnovnih studija, odnosno za sticanje bachelor diplome na državnoj ustanovi.

“Stručna praksa je obavezni dio nastavnog procesa za sticanje bachelor diplome sa ishodom učenja koji je garant neposrednog uključenja u proizvodne procese rada, primjenom konkretnog profesionalnog znanja i vještina”, stoji u Pravilniku.

Bez prakse nema ni master diplome: ”To je garant sticanja specijalizovanih i naprednijih znanja uz naučno - istraživačku i umjetničku - istraživačku aplikativnu komponentu”.

U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid ističe se da će stručna praksa uticati na zapošljavanje, konkurentnost na tržištu rada, nakon završetka studija, a istovremeno “obezbjeđuje bolje veze između Univerziteta i privrede/javnog sektora”.

Stručna praksa obavlja se u skladu sa nastavnim planom odgovarajućeg studijskog programa, a u skladu sa programom koji usvaja vijeće fakulteta. Praktična znanja mogu se sticati u okviru fakulteta, UCG, te praksom kod poslodavca u odgovarajućim privrednim subjektima, ali i u inostranstvu preko programa mobilnosti.

“Međusobna prava i obaveze po osnovu realizacije stručne prakse uređuju se odgovarajućim ugovorom o realizaciji stručne prakse studenata u nastavnoj bazi, odnosno kod poslodavca”, stoji u dokumentu.

Stručna praksa je, navodi se, dio ishoda učenja i opterećenja studenata, koji se vrednuje brojem bodova koji je uključen u ukupan broj ECTS kredita jednog semestra/akademske godine, odnosno u ukupan broj ECTS kredita pojedinačnog predmeta.

“Stečena znanja i vještine u praksi vrednuju se tokom ispitne provjere znanja”, objašnjeno je u Pravilniku.

Studenti ne smiju da pričaju o onome što saznaju tokom rada

Student, precizira Pravilnik, svojim radom ne smije da narušava radne procese, ne ugrožava imovinu i ugled nastavne baze, odnosno poslodavca.

“Mora u svemu da poštuje radnu etiku i pravila ponašanja u nastavnoj bazi, odnosno kod poslodavca... odgovara za eventualnu pričinjenu štetu koju je prouzrokovao nepažnjom ili svojom... čuva sve dostupne informacije i saznanja do kojih dođe tokom obavljanja prakse, kao poverljive, u skladu sa propisima organizatora stručne prakse... poštuje sve propise koji se odnose na bezbjednost i zaštitu na radu”, stoji u Pravilniku u koji su “Vijesti” imale uvid.

Bonus video: