Komunalni policajci izdali 100 naloga zbog buke, naplaćeno samo 2.000 eura

Za 78 naloga zatraženo sudsko odlučivanje
0 komentar(a)
bašta, kafić, Foto: Luka Zeković
bašta, kafić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.05.2017. 16:56h

Komunalni policajci prošle godine su izdali 100 prekršajnih naloga zbog prekoračenja dozvoljenog nivoa buke na otvorenom iz ugostiteljskih objekata.

Međutim, od 100 000 eura potraživanja na osnovu tih izdatih naloga, samo su naplaćena dva, odnosno dvije hiljade u martu prošle godine.

Kako je objašnjeno, za 78 naloga zatraženo je sudsko odlučivanje, a za 20 je u toku postupak prinudne naplate.

Kako se navodi u dokumentaciji te službe, u svih stotinu postupaka, gdje su komunalni policajci mjerili granične vrijednosti nivoa buke, koja potiče od akustičnih/elektroakustičkih uređaja na otvorenom iz ugostiteljskih objekata, utvrđeno je prekoračenje.

“Od navedenog broja 50 naloga se odnosilo na pravna lica, a 50 za odgovorna lica”, navodi se u dokumuntaciji te službe, čiji je načelnik Goran Janković.

Najveći broj naloga izdat je u novembru i decembru, po 24, odnosno napisano je ukupno kazni za 48 000 eura.

U januaru i avgustu, kako piše, nije izdat nijedan nalog zbog buke, u julu i oktobru dva, julu šest, maju, aprilu i septembru po četiri, martu 14 i februaru 16.

Komunalni policajci prošle godine su lišili slobode sedam lica, od čega dva zbog krađe.

“U dva slučaja smo lišili slobode počinioce krivičnog dijela krađa”, navodi se u dokumuntaciji te službe.

Kako je istaknuto, prilikom nadzora, zatekli su pet lica u narušavanju komunalnog reda, a koja su prekršaj, pa su ih lišili slobode.

“U jednom slučaju komunalni policajci su upotrijebili i sredstva prinude, jer nije postojao način da od sebe ili drugog odbiju istovremeni protivpravni napad”, navodi se izvještaju, koji će biti pred odbornicima Glavnog grada na sjednici devetog maja.

Prema Zakonu o Komunalnoj policiji, njihovi službenici imaju ovlašćenja između ostalog da utvrđuju identitet, liše slobode učinioca prekršaja ili drugog kažnjivog djela.

Mogu i da zaustave i privremeno isključe vozilo iz saobraćaja, upotrijebe fizičku snagu, palicu i sredstva za vezivanje.

Bonus video: