Posao završen sa dvije i po godine zakašnjenja: Novski kolektor u probnom radu

Ekolozi Boke upozoravaju da nije urađena procjena rizika u slučaju nefunkcionisanja postrojenja koje je koštalo oko devet miliona eura...
62 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.05.2017. 06:31h

Postrojenje za preradu otpadnih voda u Meljinama - dio nove kolektorske mreže Herceg Novog, pušteno je u probni rad.

Na površini od oko 17.000 kvadarata, turski izvođač “Maš Gintaš” izgradio je fabriku u čijem krugu su upravna zgrada, kompresorska astanica, zgrade uguščivača i dehidrataciju mulja, sva mehanička i elektro oprema.

Postrojenje je opremljeno tehnologijom za biološko-hemijsko tretiranje otpadnih voda.

Trebalo bi da do 2058. zadovolji potrebe 65.000 stanovnika.

“Oko 80 odsto kanalizacionih voda biće sada prečišćavano u novom postojenju”, kazao je direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Milorad Velaš i najavio nastavak radova nakon turističke sezone.

“Dionica od Igala do tunela u Meljinama spojena je na novoizgrađeni kolektor i više od 95 odsto vode se prečišćava, a prespajanje sa starog na novi kolektor na rivijeri biće nastavljeno na jesen”, kazao je Velaš.

Uključivanjem u novi sistem kanalizacije, van funkcije će biti taložnik u Igalu i komunitatorska stanica na Forte mare iz kojih se posljednjih godina, naročito ljeti, širio nepodnošljiv smrad.

“Problem odlaganja mulja još nije riješen, zato se istovremeno radi državna studija za Herceg Novi, Budvu, Tivat i Kotor oko rješenja tog problema”, rekao je sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi Ilija Peulić.

U postrojenju u Meljinama otpadne vode biće prečiščavane mehanički i biološki, a poslije toga će ispustom dugim 1.300 metara, koji je ranije postavljen, biti ispustane kao tehnička voda u more.

Ekolozi Boke upozoravaju da nije urađena procjena rizika u slučaju nefunkcionisanja postrojenja.

Izgradnja postrojenja u Meljinama počela je u avgustu 2013. godine, a trebalo je da bude završena u decembru 2014.

Sredstva od 8,8 miliona eura za izgradnju postrojenja obezbijeđena su kreditom KFW banke, a 10 odsto bilo je direktno učešće Opštine Herceg Novi.

Iz Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture apeluju na građane da sve ispuste za površinsku vodu koji su sada priključeni na kanalizacione cijevi, stave van funcije.

Bonus video: