Istražiće kako im je "oteto" 100.000 eura

Riječ je o mjenicama iz 2010, što znači da nisu validne. Provjerićemo kako je banka mogla da aktivira mjenicu, ali i sve one koji su učestovali u ovom slučaju“
94 pregleda 0 komentar(a)
pogon, morska voda, Foto: Čitalac "Vijesti"
pogon, morska voda, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 02.05.2017. 13:34h

U Opštini Budva tvrde da im je njemačka kompanija “WTE deslinizacija morske vode“ neovlašćeno skinula više od 100.000 eura sa računa i najavljuju da će procesuirati slučaj.

“Vijestima” je u lokalnoj upravi potvrđeno da provjeravaju kako je aktivirana jedna od mjenica vrijedna 780.000 eura.

Kompanija koja je obezbijedila opremu za postrojenje za deslinizaciju morske vode na rtu Zavala, a koja je sestra firmi “WTE otpadne vode“ u čijoj je nadležnosti kolektor u Vještici, aktivirala je mjenicu i jedna poslovna banka u petak je sa računa Opštine prebacila firmi 76.000 eura sa računa Opštine i oko 30.000 sa računa preduzeća “Vodovod”.

“Vijestima” je rečeno da mjenice “nijesu validne”.

“Jer su Opština i gradski Vodovod, zaključivanjem poravnanja 2014. godine, preuzela postrojenje za deslinizaciju na Zavali, a zauzvrata su bile dužne da plate 650.000 eura. Riječ je o mjenicama iz 2010. godine, što znači da su mimo zakonskih osnova aktivirane, jer nijesu validne. Provjerićemo kako je banka mogla da aktivira mjenicu, ali i sve one koji su učestovali u ovom slučaju“.

Priča o deslinizaciji morske vode koju istražuje Specijalno državno tužilaštvo, započela je prije deceniju, a pokrenula je tadašnja firma makedonskih biznismena okupljena oko “Montenegro osmoze“.

Ubrzo je u priču ušla kompanija “WTE Desalinizacija morske vode” koja je sa “Vodovodom” 2008. zaključila ugovor o preuzimanju pitke vode.

Ugovor je krajnje nepovoljan, jer se “Vodovod” obavezao da vodu preuzima i tokom zimskih mjeseci, kada za to nema potrebe.

Postrojenje je radilo tokom sušnih ljetnjih mjeseci 2008. i 2009. godine, ali su računi redovno dostavljani “Vodovodu”.

Da bi se opremilo postrojenje, Njemci su 2008. uzeli kredit od 5,3 miliona eura, za koji je Opština bila garant.

Kredit je odobren za kupovinu i postavljanje postrojenja.

Opština potom preuzima postrojenje i ovlašćenja prenosi na kompaniju "Mediteran WTE", u kojoj ima 49 odsto kapitala.

Ostatak je u vlasništvu anonimnog Španca Rubena Eskudera...

Bonus video: